Jane Aamund hylder den dømte Mogens Arlund, der tog livet af sin kone. Hun ønskede selv at dø for få år siden.

Tilbage i 2014 var den 79-årige forfatter Jane Aamund tæt på at stille træskoene. Hun havde fået nok af et langt liv med kræft, og hun var begyndt at planlægge en rejse til Schweiz for at få hjælp til at dø. Da hun hørte om Mogens Arlunds dom, blev hun stærkt forarget.

»Den mand, der har hjulpet sin kone med at dø, er en helt! Hvorfor skal han nu igennem et helvede,« spørger Jane Aamund retorisk.

Hun er netop kommet hjem fra Holstebro Hospital, hvor hun var indlagt for en dobbeltsindet lungebetændelse, der hen over sommeren var ved at tage livet af hende. Hun har fulgt med i den aktuelle debat om aktiv dødshjælp, der igen er blusset op efter retssagen mod Mogens Arlund, der er dømt for at give sin afdøde kone en overdosis sovemedicin. Jane Aamund har i den grad været optaget af sagen, og hun blev stærkt provokeret, da en repræsentant for Etisk Råd forleden tonede frem på skærmen.

Var ved at smadre fjernsynet

»Da jeg hørte Etisk Råd var jeg lige ved at smadre mit fjernsyn. Jeg var dybt forarget over det, han udtalte om aktiv dødshjælp,« fortæller Jane Aamund.

Allerede som 33-årig fik Jane Aamund konstateret kræft i livmoderen, og de senere år har hun været hårdt ramt af stråleskader i kæben og nakken. Jane Aamund kan kun spise flydende kost, og hun har altid stærke smerter. Kræften er ikke i udbrud for tiden, men hun er indstillet på, at hun nok ikke har længe igen. Den kendte forfatter ved nemlig præcis, hvad der skal ske, når hun igen får svære smerter.

»Jeg kender jo den skæbne, der venter mig. På Rigshospitalet i København ligger mit livstestamente, hvor der står, at jeg ikke skal genoplives, når jeg igen bliver alvorligt syg,« siger hun.

Ifølge Jane Aamund er det ikke værd at leve, hvis man ligger som en grøntsag og ustandseligt vil have hjælp.

»Når man ligger og har smerter og bliver holdt kunstigt i live, er det ikke værdigt længere,« understreger hun.

På trods af et sygdomsplaget liv er Jane Aamund en af Danmarks mest læste forfattere, og ved siden af forfatterskabet har hun arbejdet som journalist, både som freelance og hos Berlingske.