Danske elitesoldater skal i krig. De sendes i begyndelsen af januar til Afghanistan på en mission, der er den farligste i de 40 år, Jægerkorpset har eksisteret.

  • Forsvarsministeren: Det kan koste liv

    Jægerne skal sammen med et hold danske frømænd hjælpe de amerikanske og engelske specialstyrker med at fange og nedkæmpe terror-netværket al- Qaeda og lederen Osama bin Laden, der formentlig gemmer sig et eller andet sted i de afghanske bjerge.

    Det bliver en dødsens farlig jagt i et meget vanskeligt terræn, erkender forsvarsminister Svend Aage Jensby, V. Det er første gang nogensinde, at en forsvarsminister fortæller offentligheden om Jægerkorpsets og Frømandskorpsets missioner.

    »Jeg ønsker ikke at kommentere beslutningen. Men jeg er helt uforstående over for, at man offentliggør, hvilken styrke man sender i kamp. Det er aldrig tidligere sket på de missioner, vi har været på.

    Man ser jo heller ikke den samme åbenhed fra amerikanerne eller englænderne,« siger den tidligere jæger- og elitesoldat B. S. Christiansen, der blev civil for kort tid siden efter 28 år i Jægerkorpset. Han har siden arbejdet som konsulent og er blandt andet kendt fra TV 2s serie »Anja og BS« om, hvordan man overlever i ødemarken.

    »Vi har meget dygtige soldater i alle tre værn. Men her er der tale om en opgave, som skal udføres i et meget vanskeligt og utilgængeligt terræn. Derfor har vi valgt jægersoldater og frømænd, hvis uddannelse gør dem bedst egnede til at løse opgaven i Afghanistan,« siger forsvarsminister Svend Aage Jensby.

    I går blev forslaget om at sende en dansk specialstyrke til Afghanistan vedtaget ved førstebehandlingen i Folketinget. Det bliver først endeligt konfirmeret ved andenbehandlingen i dag. Men på Flyvestation Aalborg, hvor Jægerkorpset har base, er elitesoldaterne klar til kamp.

    Det beviste de allerede i oktober, da korpset fejrede 40 års jubilæum med en imponerende opvisning i terrorbekæmpelse på havnefronten i Aalborg. Med kronpris Frederik i forreste parket i spidsen for næsten 25.000 tilskuere.

    Øvelsen var så realistisk, at flere bilister i panik vendte bilerne midt på Limfjordsbroen og flygtede med speederen i bund, da broen blev bombet fra en lavtflyvende F16-jager, mens en sværm helikoptere piskede skum på fjorden.

    Men det var mest show. Så efter opvisningen lavede de omkring 100 jægersoldater i al hemmelighed en ekstra opvisning, som kun blev overværet af forsvarsudvalgets medlemmer og repræsentanter fra Forsvarskommandoen. Det foregik på Beredskabscenter Aalborgs øvelsesterræn i Rørdal, hvor politikerne blev overbeviste om, at jægerne er klar til at gå i krig.

    »Vi ved ikke præcis, hvor de skal sættes ind i Afghanistan. Vi afventer nærmere besked fra amerikanerne. Derfor er styrken heller ikke sammensat. Men vi forventer, at den skal af sted først i januar, og senest midt i januar,« siger forsvarsministeren.

    »Jægerne er trænet i at operere bag fjendens linier og indsamle informationer. Og vores opvisning demonstrerede vel bedre end ord, hvordan de kan operere fra luften, fra vandet og fra jorden - og under svære forhold og i vanskeligt terræn,« sagde presseofficer, major J.K. Kristophersen fra Jægerkorpset i forbindelse med opvisningen i oktober, som var planlagt længe inden terrorangrebet den 11. september på New York og Washington.

    Efter beskeden om, at elitesoldaterne skal i krig, er elitesoldaternes base på Flyvestation Aalborg hermetisk lukket for alle uden for Jægerkorpset.

    »Ingen kommentarer,« siger presseofficeren, der tidligere har ønsket masser af opmærksomhed om korpset og jægernes uddannelse, som tusindvis af fjernseere har fulgt i flere udsendelser i prime time på landsdækkende kanaler.

    Men det er slut nu. Samtlige elitesoldater har fået mundkurv på, indtil de bliver sendt i krig mod terroristerne i Afghanistan.