Lyt til artiklen

Omkring klokken 19.30 dansk tid gik israelske soldater og militær-køretøjer ind i Gaza. En talskvinde for den israelske hær bekræfter, at en aktion er i gang. Øjenvidner beretter om ildkampe. Der meldes om flere dræbte på begge sider.

Se video fra GazaIfølge engelske Sky News og nyhedsbureauet AP, bekræfter israelske militærkilder, at en offensiv er startet. Sky News viser også her lidt før klokken 20, videobilleder, hvor israelske soldater går ind i Gaza.

Kort efter bekræftede en israelsk talskvinde for militæret, major Avital Leibovitch, at en aktion var i gang, men nægtede at oplyse, hvor mange soldater og militære køretøjer, der deltog.

LÆS OGSÅ
  • Billeder fra Gaza og demonstrationerne rundt omkring i verden


Ifølge Haaretz.com er der allerede kampe i fuld gang mellem de israelske soldater og palæstinensiske Hamas-militser.

Øjenvidner beretter til nyhedsbureauet AFP, at israelske kampvogne åbnede ild, og det blev straks besvaret med mortergranater.

De mest voldsomme kampe skulle ifølge Al Jazeera foregå i områderne al-Sudaniyya og Beit Lahiyya.

Det er mørkt i området, så det er vanskeligt at danne sig et nøjagtigt overblik over, hvor mange soldater, der er i aktion.

Israelske medier kunne ved 23-tiden fortælle, at mindst 30 Hamas-folk var blevet dræbt under kampene de seneste timer. Kilder tæt på Hames taler om, at 10-12 israelske soldater er dræbt.

Den israelske Kanal 2 kunne lidt før midnat fortælle, at hovedkvarterene til Islamsk Hellig Krig er bombet.

Svenske Aftonbladets mand i Gaza by, Yahya Hassona, fortæller sent lørdag til avisen: -Den sidste halve time har jeg hørt mange bomber eksplodere – og der er mange fly i luftrummet.

Han fortæller også, at gaderne i Gaza by er totalt mørklagte.

-På gaderne ser jeg kun ambulancer. Det er forbundet med livsfare at gå ud. Her kan man dø på et sekund, siger han til Aftonbladet. Jeg er bange – alle her er bange.

Vil tage tid

- Denne operation vil tage tid. Vi må være tålmodige indtil vi har nået vores mål, oplyser major Avital Leibovitch til Sky News lørdag aften. Hun oplyser samtidig, at Israel har en lang liste med opgaver, der skal løses.

- Hamas har brugt megen tid og mange penge på at opbygge en avanceret infrastruktur. Såvel bunkers som tunneller – og andre militære indgreb.

Talskvinden slår samtidig fast med syvtommersøm, at Israel vil gøre det som kræves for at beskytte sin befolkning – og at angrebet ind i Gaza kommer efter en lang række af raketangreb fra palæstinensisk side.

Tidligere lørdag havde Israelsk artilleri åbnede ild mod Gazas østlige grænse, oplyser øjenvidner og flere palæstinensiske medier.

En skole skulle være blevet ramt af bomber fra kampfly, ligesom nyhedsbureauet AP oplyser, at mindst 10 er blevet dræbt, da en anden bombe ramte en moské. Ifølge TV-kanalen al Jazeera er 437 dræbt i Gaza og 2250 såret de seneste syv dage.