Allerede i september sidste år blev PET konkret advaret af Kriminalforsorgen om den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, der søndag morgen blev skuddræbt i ildkamp med politiet efter terrordrabene i København.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som PET tirsdag formiddag har offentliggjort.

»Der har efter angrebene i København 14.-15. februar 2015 været rejst spørgsmål om PET’s forudgående kendskab til den nu afdøde 22-årige formodede gerningsmand.«

Kriminalforsorgen har etableret en særlig indberetningsordning med Politiets Efterretningstjeneste. Ordningen indebærer, at Kriminalforsorgen indberetter oplysninger om indsatte, som er i risiko for radikalisering, til PET med henblik på, at efterretningstjenesten sammen med andre relevante myndigheder, herunder Kriminalforsorgen selv, kan iværksætte relevante forebyggende tiltag.

Indenfor denne ramme har PET under den nu afdøde 22-årige formodede gerningsmands varetægtsfængsling  i september 2014 modtaget en indberetning fra Kriminalforsorgen,« oplyses det i efterretningstjenestens pressemeddelelse.

»Når PET modtager sådanne indberetninger, bliver der foretaget en konkret vurdering af oplysningernes karakter og indhold med henblik på at overveje, hvordan oplysningerne videre håndteres i PET samt karakteren af en eventuel opfølgning.

PET havde på baggrund af indberetningen fra Kriminalforsorgen ikke grund til at tro, at den nu afdøde 22-årige formodede gerningsmand planlagde angreb, ligesom PET i øvrigt forud for angrebene ikke havde efterretninger om, at den pågældende planlagde angreb,« meddeler PET.

Ifølge Berlingske slog fængselsbetjentene alarm, da Omar El-Hussein under sin fængsling for et livsfarligt knivstikkeri i et S-tog begyndte at tale om, at han ville tage til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Det udløste alarmeringen til PET om hans religiøse radikalisering.

Alligevel blev han løsladt 30. januar i år

»Han kunne forlade fængslet, uden at der var tilrettelagt et kriminalpræventivt spor foran ham, og uden at hverken Københavns Kommune, Anklagemyndigheden eller PET tilsyneladende reagerede på fængselsvæsenets advarsler. 16 dage senere oplevede Danmark et terroranslag,« skriver Berlingske tirsdag.