Hvor trækker man grænsen for utroskab? For hver fjerde dansker er det, når man holder i hånd med en anden bag kærestens ryg, viser ny undersøgelse.

»Det udtrykker en følelsesmæssig nærhed, der gør mindst lige så ondt som ’traditionelt’ utroskab,« siger parterapeut.

Selvom de fleste nok kan blive enige om, at sex eller kysseri med en anden person end ens partner kan betragtes som utroskab, mener 26 procent af danskerne – altså flere end hver fjerde – at man bedrager sin partner, hvis man intimt krammer eller holder i hånd med en anden bag partnerens ryg.

Det fremgår af en YouGov-undersøgelse foretaget for BT.

Romantic couple holding hands together over candlelight during romantic dinner
Romantic couple holding hands together over candlelight during romantic dinner Foto: Lucky Business
Vis mere

Det er især folk i trediverne, der tillægger det at holde i hånd stor betydning. Her svarer flere end hver tredje - 36 procent - at de ser fingerfletningen som utroskab, imens det kun er hver femte - 20 procent - blandt de 60-74-årige, der gør det.

Ifølge Martin Østergaard, parterapeut og forfatter til flere bøger om kærlighedens op- og nedture, udtrykker det at holde i hånd eller give lange, intime kram en følelsesmæssig eller forelskelsesagtig nærhed, der gør mindst lige så ondt, som den mere ’traditionelle’ form for utroskab som sex eller kysseri:

»Hører man, at ens kæreste har haft denne form for nærhed med en anden person, er det næsten værre, end hvis han eller hun har drukket sig fuld og kommet til at dumme sig i en brandert,« siger Martin Østergaard til BT.

Han bakkes op af sexolog Theresa Johanne Kirkby, som mener, at der er en høj grad af emotionelt ejerskab forbundet med følelsen:

»Opdager man, at man ikke længere er den eneste, der deler dette særlige og meget intime bånd med sin kæreste, gør det ondt. Man mærker pludselig, hvordan en anden får lov til at opleve følelsen af at give ens kæreste et varmt kram eller en blid håndsberøring, og det er ikke rart,« siger hun.

Hvor utroskab i form af sex eller kys er mere råt, lige til og ikke til at tage fejl af, er det at holde hånd med en anden bag kærestens ryg ifølge eksperterne forbundet med en følelsesmæssig nærhed, som for den bedragede part gør særligt ondt, fordi det understreger krisen og de manglende elementer i forholdet.

»Det forstærker frustrationen over, at man ikke selv formår at give sin kæreste den følelsesmæssige nærhed, som han eller hun har brug for. Og samtidig bekræfter det én i, at den intime energi er feset ud, og at ens partner nu søger det sjove, uforpligtende og energigivende med en anden,« siger Martin Østergaard.

Ifølge Theresa Johanne Kirkby bunder det typisk i jalousi og manglende selvværd, når man forbinder utroskab og det at holde i hånd.

»Jo mere man elsker sig selv og ved, hvem man er, hvor man har sin partner og kender tilliden til hinanden, vil det ikke have den store påvirkning, at ens partner holder i hånd med en anden,« siger hun og understøttes af Martin Østergaard, som siger, at det kan være en god idé at snakke om, hvad man må og ikke må inden for flirtens verden, så der ikke opstår uenigheder eller misforståelser:

»Jalousi handler jo om, at man ikke ønsker at dele eller miste. Og det er en god idé at have talt om, hvor grænserne går for flirt. Mange kvinder synes, at manden flirter for meget, hvis han skriver med en kvinde og skriver om følelsesmæssige ting. Mange mænd kan nærmest synes, at kvinden flirter for meget, bare hun skal i byen og har taget superpænt tøj på og make up. Det er godt at debattere, hvor grænserne for flirt går, og omsorg over for kærestens jalousi handler jo om at prøve at imødekomme kærestens behov, lyder rådet.

BT mødte fire personer på gaden for at høre, om de synes, at det er utroskab, når man holder i hånd med en anden bag sin kærestes ryg?


Karen Gottlieb, 72, pensioneret sygeplejerske:

Rundspørge om utroskab #1 - Karen Gottlieb
Rundspørge om utroskab #1 - Karen Gottlieb Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Nej, det er det ikke. Det er venskab. Jeg har tre gode, mandlige venner, som jeg sagtens kan holde i hånden uden at bryde de etiske regler. Først når man nærmer sig de erogene zoner, kan det karakteriseres som utroskab.«

#2 - Tine, 30, projektleder

Rundspørge om utroskab #2 - Tine
Rundspørge om utroskab #2 - Tine Foto: Nils Meilvang
Vis mere
»Jeg synes, det kommer an på omstændighederne. Hvis jeg så min kæreste kommende gående ned ad gaden med en anden pige hånd i hånd, ville jeg nok studse over det. Så ville jeg tro, at de også havde gjort noget andet og mere end det.«
#3 - Manne Scheet, 20, tøjsælger
Rundspørge om utroskab #3 - Manne Scheet
Rundspørge om utroskab #3 - Manne Scheet Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Nej, det synes jeg ikke. For mig ligger grænsen nok ved at kysse eller dyrke sex. Men det kommer jo an på mange ting. Men som udgangspunkt synes jeg ikke, at det er utroskab, hvis man bare holder i hånd med en anden.«

#4 - Carina Klitfort, 32, kontoransat

Rundspørge om utroskab #4 - Carina Klitfort
Rundspørge om utroskab #4 - Carina Klitfort Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Jeg synes, der skal lidt mere til, før det kan kaldes utroskab. For mig trækkes grænsen nok ved kys og kram. Var det reelt ved at holde i hånd, ville der nok være rigtig mange, der var utro hele tiden, tænker jeg.«