31 mia. i kontanter er pist væk for Nationalbanken. Sorte penge kan være årsagen.

Danmarks Nationalbank har til opgave at holde øje med pengene her i landet. Men banken over alle banker ser ud til at have mistet overblikket.

Over 31 mia. gode danske kroner er pist forsvundet. Det svarer til ca. halvdelen af Danmarks kontantomløb, der i alt udgør 61 mia. kr.

- Det svarer vel til, at vi hver især har mere end 5.000 kr. liggende i vores pung. Og jeg kan da hurtigt konstatere ved at kigge i min egen pung, at jeg ikke er én af dem, siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bochian.

Da B.T. spørger om, hvor de mange milliarder mon er henne, er der ikke umiddelbart noget klart bud.

Nationalbanken betegner i sin egen opgørelse fra 2006 de mange milliarder som en 'uforklaret del' af pengeomløbet. Med andre ord: De har ikke noget svar.

De kommer det ikke nærmere, end at mange af de 31,7 mia. kr. sikkert ligger gemt som sorte penge eller som private opsparinger under madrassen.

Hvor stor en del af milliarderne, der er gemt i sorte penge, er svært at sige. Men ud fra de seneste tal fra Rockwool Fondens Forskerenhed fra 2005, så blev der over et år udført sort arbejde i Danmark til en værdi af 19 mia. kr.

Om beløbet i dag er steget vides ikke. Men noget kunne tyde på det.

- På trods af, at vi har fået langt flere elektroniske betalings-muligheder med dankortet og internettet, så har vi de seneste år set en stigning i seddelomløbet herhjemme. Og hvad det helt præcis betyder, det er vi ikke klar over. Men det er et sjovt sammenfald, siger Steen Bochian.