Ordene er hårde og tungerne skarpe mellem Trump og Kim Jong-un i disse dage, og det er ikke første gang i historien, at retorikken mellem Nordkorea og USA spidser til. Læs nogle af de groveste eksempler her.

Startskuddet er gået til en verbal kamp i bokseringen mellem USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Bølgerne går højt, og alene fredag har de to statsoverhoveder nået at lange ud efter hinanden to gange.

Kim Jong-un, da han fredag via det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA besvarede Trumps trussel om »fuldstændig at ødelægge Nordkorea« med ordene »jeg vil med sikkerhed tæmme den mentalt forstyrrede, amerikanske senile olding med bål og brand«. Og senest Trump, da han på Twitter klokken 12:28 dansk tid meddelte, at »Nordkoreas Kim Jong-un, som tydeligvis er en galning, der ikke har noget imod at sulte og dræbe sit folk, vil blive testet som aldrig før«.

Kim Jong-un og Donald Trumps barske retorik er ikke ny for mange, men det er ikke kun de nuværende statsledere, der har brugt voldsomme gloser for at få deres budskaber frem i konflikten mellem USA og Nordkorea. Her er et overblik over nogle af de episoder, hvor der er blevet kastet mest mudder mellem de to landes nuværende og tidligere overhoveder.

  • 2002: Under et møde med de republikanske senatorer refererer USA’s daværende præsident George W. Bush til Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, som en »pygmæ«. Under samme møde sammenligner Bush ham med et ”forkælet barn ved et middagsbord” og siger i et interview samme år, at han »afskyr Kim Jong-il«. Ifølge chef for Nordisk Institut for Asienstudier og Nordkora-ekspert Geir Helgesen svarer Kim Jong-il dengang, at han »ikke kan tage sig af ordene fra en alkoholisk præsident i USA, som ikke har forstand på noget som helst, han udtaler sig om.«
  • Februar 2013: Nordkorea truer via landets officielle propaganda-website, at det nordkoreanske folk og militær vil »slette USA fra jordens overflade«, hvis USA fortsætter med at »forsøge at kvæle Nordkorea med sin fjendtlige politik«. Udtalelserne sker efter en nordkoreansk atomprøvesprængning, der afføder reaktioner og fordømmelse af prøvesprængningen i det internationale samfund.
  • April 2014: Den nordkoreanske regering kalder Sydkoreas præsident, Park Geun-hye en »beskidt prostitueret« og USA’s daværende præsident Barack Obama »hendes alfons«. Baggrunden for øgenavnene er en fælles advarsel fra Obama og Park om strengere sanktioner, hvis Nordkorea fortsætter med at opsøge atomvåben.
  • Juni 2015: Nordkorea truer USA med gengældelse for et amerikansk cyberangreb. Nordkorea er »fast besluttet på at føre cyberkrig på koreansk manér for at fremskynde undergangen af USA og de kræfter, som forsøgte at vælte det nordkoreanske regime med cyberkrigsførsel«. Reaktionen kom, efter det kort før kom frem, at NSA i 2010 forsøgte at trænge ind i Nordkoreas atomfaciliteter med et cyberangreb.
  • Marts 2016: »Hvis de amerikanske imperialister provokerer os en smule, vil vi ikke tøve med at smække dem med et foregribende atomangreb. USA må vælge! Det er op til jer, om nationen kaldet De Forenede Stater skal eksistere på denne planet eller ej.« Sådan lyder en nordkoreansk advarsel i en fire minutter lang propagandavideo fra den 26. marts 2016. Videoen hedder »Last Chance« og viser med computeranimationer et Washington D.C., der bliver tilintetgjort af fiktive ballistiske missiler.

Donald Trumps seneste melding til Nordkorea kan ses her: