Siden oktober har Fødevarestyrelsen kendt til, at fire ældre danskere er døde i salmonella-udbrud fra dansk svinekød – uden at forbrugerne fik besked.

I dag er maden for længst endt i maven på forbrugerne og har sendt 37 danskere og 11 nordmænd til lægen med maveonde.

Efter B.T. i torsdag kunne afdække sagen, så bliver fødevareminister Eva Kjer Hansen nu bedt om at møde op i Folketinget med en særdeles god forklaring på, hvorfor hun ikke advarede forbrugerne om de dødelige bakterier.

- Nu er skaden jo sket, og forbrugerne har spist det farlige kød uden at få besked. Det er jo ren Anders And, at oplysningerne om dødsfaldene først kommer frem flere måneder efter, siger fødevareordfører Bjarne Laustsen fra Socialdemokraterne, der står bag indkaldelsen af ministeren til et samråd. Her vil han samtidig fremlægge et forslag om, at butikkerne skal tvinges til at teste deres varer for salmonella, så de kan garantere, at fødevarerne er fri for farlige bakterier.

Ren katastrofe
Det forslag får opbakning fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

- Det bør da stå på varerne, om der er salmonella i, så forbrugere kan lade være med at købe det. Det er helt skørt, at det i dag er tilladt at sælge farlige fødevarer. Og så er det en katastrofe, at det først kommer frem efter, at forbrugerne har spist kødet, siger fødevareordfører Jørn Dohrmann.

Fødevarestyrelsen har endnu ikke fortalt, hvilke varer der har gjort danskerne syge.

Fødevareministeren fortæller nu, at hun selv er klar med en ny salmonella-handlingsplan.

- Det er dybt tragisk, at der er danskere der er døde efter at have spist kød. Men det kommer bag på mig, hvis vi ikke har kaldt varerne tilbage. Sidste år vendte udviklingen, så mange flere blev syge af salmonella, desværre. Derfor kommer jeg nu indenfor et par uger med en ny handlingsplan, hvor der skal sættes ind overfor slagterierne, siger Eva Kjer Hansen (V).