Højlydt demonstrant fik hurtigt mundkurv på, da danske soldater blev hædret på flagdagen for Danmarks udsendte

Da Danmarks udsendte soldater torsdag blev fejret ved flagdagen 5. september styrtede en mand pludselig ind på græsset ved en militær-ceremoni på Livgardens Kaserne ved Rosenborg Slot i København.

Manden skreg »stop the war« lige inden taleren ved arrangementet, oberst Anders Mærkedahl, skulle begynde.

Han blev hurtigt overmandet og fik en effektiv mundkurv på i form af to store håndflader. Demonstranten fik hurtigt fjernet fra pladsen og fik en del buh-råb fra publikum med på vejen. - Han stod helt ude i periferien, og politiet fik hurtigt fikset det, så vi kunne komme videre. Jeg kunne faktisk ikke engang høre, hvad han råbte, siger Anders Mærkedahl til BT.

Obersten havde nærmest forventet, at det skulle ske.

- Det er jo sådan noget, der sker hvert eneste år et eller andet sted i landet. Der er nogle, der skal ytre deres mening om det, vi laver. Det er helt klassisk. Derfor er politiet klar over, at det sker og er parate. Der gik kun 10 sekunder, før politiet havde fået fat i ham og ført ham væk.

Politiets vagtchef Dannie Rise fortæller, at ceremoni-løberen blev anholdt og sigtet efter ordensbekendtgørelse. Til spørgsmålet om man ikke må ytre sig, som man vil, siger vagtchefen:

- Det er ligesom, hvis man løber ind på banen under en fodboldkamp. Det må man jo heller ikke. Man må godt råbe på tilskuerpladserne, men ikke inde på banen.

Siden 2009 har man hvert år fejret alle, der har været udsendt siden 1948. I år blev flagdagen markeret 55 forskellige steder i landet.

Blandt talerne rundt om i landet var Helle Thorning-Schmidt kommet hjem fra sit besøg i Stockholm, og holdt tale fra Christiansborgs Slotsplads. Her lagde hun vægt på, at det nytter at have danske soldater udsendt.

- I viser os, at det nytter at kæmpe for frihed, demokrati og respekt for det enkelte menneske. Værdier som er helt grundlæggende for os danskere. Men som desværre ikke har samme plads alle steder i verden, sagde statsministeren på slotspladsen foran Christiansborg.

- Derfor skal Danmark fortsætte en aktiv indsats ude i verden, understregede Thorning-Schmidt.

TIP OS:
Kender du manden på billedet, så er du velkommen til at sende dit tip i en mail til 1929@bt.dk. B.T.s redaktion kan kontaktes på 3375 7533