Skildpadder, fugle, fisk, planter og 55 millioner år gamle insekter. Øerne Fur og Mors i Limfjorden gemmer på et overset skatkammer af velbevarede fossiler.

Utallige dyr, insekter og planter dør hver eneste dag. De fleste af dem går i forrådnelse eller bliver spist, og snart efter forsvinder sporene efter dem.

Et særligt jordlag kaldet moler har imidlertid en unik evne til at bevare fortidens liv.

Moleret, som findes på øerne Fur og Mors i Limfjorden, gemmer på 55 millioner år gamle insekter, fugle, fisk, krybdyr, skildpadder, havslanger og planter.

Både danske og udenlandske forskere anser moleret for at være et fortidsskatkammer i absolut verdensklasse, og en arbejdsgruppe er i øjeblikket ved at forberede en ansøgning om at få moleret optaget på Unescos verdensarvsliste.

»Moleret er nok en af de mest velholdte hemmeligheder i verden. Det er et helt utroligt sted at finde fossiler, og der er ikke mange steder i verden, der kan konkurrere med kvaliteten af fossilerne. Man finder 55 millioner år gamle fjer eller insekter, som stadig har deres farver bevaret. Det er et helt unikt vindue til fortiden,« siger Jakob Vinther, som er lektor ved University of Bristol i England, til Videnskab.dk.

Et nyt studie af en 55 millioner år gammel fjer er blot det seneste eksempel på, hvordan moleret har formået at fastfryse og bevare skabninger, som levede i en fjern fortid.

»Det er helt utroligt at tænke på, at man stadig kan finde en fuglefjer, som drattede ned på havbunden ved Fur for 55 millioner år siden. Selv farvekornene i fjeren er blevet bevaret. Det siger noget om, hvilken fantastisk evne moleret har til at bevare fortidslevn,« siger Rene Sylvestersen, som er medforfatter på det nye studie af fjerens farvekorn.

Blandt fortidsskattene fra moleret findes også verdens ældste, kendte dagsommerfugl, klodens ældste torsk og den ældste svirreflue.

»Moleret er af stor international vigtighed - af enestående værdi – eftersom det bevarer selv meget små fossiler i minutiøse detaljer fra en meget vigtig periode i Jordens historie. Små insekter findes med ekstremt delikate dele, som er tydeligt bevaret, for eksempel de fine vener på deres vinger,« siger den canadiske forsker Bruce Archibald, som er ekspert i fossile insekter, og forsker ved det amerikanske Harvard University og canadiske Simon Fraser University.

Ved man, hvad man skal kigge efter, er det relativt let at finde de velbevarede levn fra fortiden, når man går tur ved moleret på Fur eller Mors. Den danske forsker Jakob Vinther fortæller, at han eksempelvis har fundet fossilerne efter "flere besynderlige fisk" i moleret.

»Da jeg var studerende, tog jeg ofte op til moleret og ledte efter fossiler. Det var helt utroligt, for man kunne let finde 20-30 insektfossiler på en dag. Sådan er det ikke mange andre steder i verden,« siger Jakob Vinther til Videnskab.dk.

Langt de fleste fossiler, som man selv finder, må man tage med hjem. Men ganske få er så vigtige, at de skal erklæres danekræ, som er den naturhistoriske udgave af danefæ. Ligesom danefæ tilhører danekræ staten. Finder du fossiler på Fur eller Mors kan du gratis få vurderet fundet på Fur Museum.