TV viser dokumentarprogrammer om emnet, og der skrives og tales nærmest konstant om single-tilværelsen som fænomen. Antallet af singler i Danmark er nemlig - befolkningens størrelse taget i betragtning - enormt. Hvor går man hen som single uden at føle sig som Palle alene i verden? Vi satte en erfaren single-kvinde på sagen.

Ifølge Danmarks Statistik er der 1.561.693 singler over 18 år. 734.566 mænd og 827.127 kvinder. Tallene er fra 1. januar sidste år og dækker over enlige, som dog sagtens kan bo sammen med nogen, men altså ikke har en partner.

Jeg er en af dem, der pt. har status som single, og hører til i aldersgruppen "de 30-40-årige".

Barnløs som jeg er, lever jeg et udpræget singleliv, der indebærer jævnlige besøg på hovedstadens barer og især cafeer, hvor jeg enten har sat en eller flere af mine venner stævne eller er havnet alene for at få stillet sulten eller blot for at læse en avis i selskab med en cafe au lait.

Og der er mange steder i København, hvor man som "ene kvinde" føler sig både velkommen og godt tilpas, selvom man har valgt at sidde alene. Ja, faktisk ser jeg det slet ikke som noget problem at gå alene i byen, når det handler om cafeer.

Hvad angår bodegaer og værtshuse af den gammeldags slags, må jeg melde hus forbi. Jeg aner simpelthen ikke, hvordan det er at be' om noget at drikke på et etablissement af den kaliber.

Derimod er mit kendskab til byens mange både trendy og utrendy cafeer stort og bredt, og som alle andre har jeg mine favoritter. Derfor bærer artiklen nødvendigvis også præg af en meget subjektiv vurdering af byens store antal cafeer.

Når jeg går ud alene, er det især cafeerne på Nørre- og Vesterbro, jeg besøger. Her er en rar, afslappet og "lad os da bare sludre sammen i stedet for at være så kolde og afvisende"-stemning.

Hvorimod City's og Østerbros cafeer oser en smule mere af, at "nu er vi søreme på en smart cafe i byen og så må vi hellere opføre os lidt trendy og cool".

Men City har heldigvis også har sine uformelle oaser i f.eks. Latinerkvarteret, også kaldet Pisserenden. Her er jeg kommet i årevis for at nyde god og ikke alt-for-dyr mad samt den hyggelige og usnobbede stemning, der uvist af hvilken grund, er på disse kanter.

Især skal fremhæves Sabines Cafeteria og Atlas Bar, som er to af mine absolutte favoritsteder takket være deres "totalt nede på jorden"-stemning.

En af City's ældste cafeer er Sommersko, som de senere år har undergået en større forvandling, både hvad angår menukort og indretning. Her er jeg kommet igennem 20 år, og det er et udmærket sted at komme alene.

Det er let at hænge ud i baren, og ikke svært at komme i snak med nogen, hvis man altså er i det humør. Tjenerne er oftest flinke, sågar flirtende, men det hænder desværre på steder som her - en trendy city-cafe - at jeg står overfor et ungt menneske, der synes, det er federe blot at opholde sig bag bardisken og se cool og gudeagtig ud frem for at servicere mig eller andre af barens kunder.

Heldigvis ved de fleste cafe-ejere i dag, at det er nødvendigt at behandle kunderne ordentligt, hvis de skal komme igen, så størstedelen af byens tjenere er instrueret i at virke imødekommende. Ofte er de også snakkesalige, hvis tiden tillader det, og det er endnu en grund til, at det ikke er så slemt at gå alene i byen.

Især på de mindre steder er det oplagt at bruge bartenderen som samtalepartner, og ofte medfører det, at andre kunder blander sig i samtalen.

Hvis formålet med en tur i byen er at score nyt kød, er det i teorien ligegyldigt, hvor man tager hen.

Der er sultne mænd og kvinder alle vegne! Uanset årstiden, tidspunktet på døgnet og vejret. Det er blot et spørgsmål om at udsende de rigtige score-signaler. Hvad de så end måtte være!

En hurtig rundspørge blandt hærdede gå i byen singler afslører, at der ligefrem er adskillige steder i hovedstaden, der opfattes som bedre score-templer end andre. Især de tre latinsk-inspirerede salsa-steder, Columbus, Momos og Sabor Latino.

Her får man som kvinde ikke lov til at være bænkevarmer ret længe, for de mange udlændinge, der kommer her, har både rytmen og dansetrinene indbygget i kroppen. Ydermere er de oftest anderledes opdraget end danske mænd, hvilket betyder, at det for kvinder er billigt at gå i byen her. Kort sagt så inviterer de gerne på drinks... og...

God fornøjelse.

Denne liste er ikke nogen endegyldig oversigt over byens barer, cafeer og score-templer men Kirsten Rødsgaard-Mathiesens bud på, hvor der er rart at komme som single.

City:

Atlas Bar, Larsbjørnsstræde 18

Cafe Klimt, Frederiksborggade 29

Europa, Amagertorv 1

Sabines Cafeteria, Teglgårdsstræde 4

Sommersko, Kronprinsensgade 6

Zoo Bar, Kronprinsensgade 7

Christianshavn:

Cafe Wilder, Wildersgade 56

Oven Vande Cafe, Overgaden OvenVandet 44.

Nørrebro:

Barcelona, Fælledvej 21

Floras Kaffebar, Blågårdsgade 27

Front Page, Sortedam Dossering 21

Kaffesalonen, Peblinge Dossering 6

Vesterbro:

BarBar Bar, Vesterbros Torv

Bang & Jensen, Istedgade 130

Hackenbusch, Vesterbrogade 124

Høegs Cafe, Enghavevej 20A

Mama Lustra, Istedgade 96

Østerbro:

Amokka, Dag Hammerskjölds Alle, 38-40

Cafe Bopa, Løgstørgade 8

Circus, Rosenvængets Alle 7A

Den Franske Cafe, Sortedam Dossering 101

(danse)score-steder:

Columbus, Nørrebrogade 22

Copenhagen Jazzhouse, Niels Hemmingsensgade 10

Drop In, Kompagnistræde 34

Momos, Griffenfeldsgade 20

Rust, Guldbergsgade 8

Sabor Latino, Løngangsstræde 39

Her er nogle tips om singlesteder i andre dele af landet:

Ålborg:

Café Klostertorv, C.W. Obels Plads 4

Café Luna, Boulevarden 38

Café Victoria,Borgergade 1, st.tv.

John Bull Pub,Østerågade 20

Old Games Pub,Ved Stranden 5

Odense:

Café Biografen,Brandts Passage 39-41

Froggys Café, Vestergade 68

Palmehaven, Middelfartsvej 9-11

Franck A, Jernbanegade 4

Boogie Dance Café, Nørregade 21

Svendborg:

Den Blå Gård, Frederiksgade 11 E

The Face Inn & Børsen, Gerritsgade 31

Café Conrad,Torvet 1

Citronen, Brogade 35

Frandsen Dag & Nat, Gerritsgade 52

Århus:

"Et kultursted for mageløse" kalder folkene bag Single Rock Café, Vestergade 49, stedet.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.