Før hed de Osama bin Laden, Anwar al-Awlaki og Abu Laith al-Libi. Men utallige droneangreb har pillet velkendte terrorledere ud hos især al-Qaeda. Problemet er bare, at det ikke længere er lederne, der organiserer angrebene på Vesten

Hvis ikke der allerede var fokus på terror, så er der kommet det efter sidste uges grufulde terrorangreb i Paris. Her kom det frem, at brødrene Cherif og Said Kouachi, som stod bag attentatet mod Charlie Hebdo, angiveligt skulle have forbindelse til den tidligere al-Qaeda-leder i Yemen, Anwar al-Awlaki.

Før Cherif Kouachi blev dræbt af franske specialstyrker, sagde han i et telefoninterview til en fransk tv-station, at han var finansieret af Anwar al-Awlaki, og at han var i Yemen, før terrorlederen blev dræbt i 2011.

Læs også:

Men selvom topledere fra terrororganisationer som al-Qaeda er højt profilerede, er det ikke ensbetydende med, at de sidder og organiserer angreb på Vesten. Billedet har ændret sig de seneste år, mener Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Læs også:

»Det er ikke som i gamle dage med Osama bin Laden, hvor lederne sad og trak i trådene. Nu inspirerer og opildner de, men de sidder ikke og organiserer. Hvis vi ser på hændelserne i Paris, så er både al-Qaeda og Islamisk Stat (IS) inde over. Men vi skal forstå, at soloterrorister synes godt om og vil handle på vegne af organisationerne. Terrorangrebene er ikke nødvendigvis planlagt i Yemen, Syrien eller Irak. De enkelte terrorister organiserer det selv og får støtte og opbakning bagefter,« siger han .

Droneangreb

Ifølge Lars Erslev Andersen er der sket en forandring i terrorledernes ageren. Præsident Barack Obamas mange droneangreb siden 2009 har dræbt en lang række al-Qaeda-ledere, hvilket ifølge seniorforskeren har været med til at ’forkrøble’ al-Qaeda.

Ny strategi

»Men så sker der det, at en mindre gruppe organiserer sig i Yemen. Her lægger Anwar al-Awlaki en ny strategi. Han siger, at det er for farligt at rejse rundt og få træning, og at det er bedre, at terroristerne laver aktioner der, hvor de er. Han bliver dermed en stor inspirator og opildner,« forklarer han.

Læs også:

De seneste år er IS vokset til en stor trussel mod Vesten. Senest i Paris, hvor gidseltageren Amedy Coulibaly havde et IS-flag liggende i sin lejlighed. IS med Abu Bakr al-Baghdadi i spidsen bruger ifølge Lars Erslev Andersen nu samme metode som den, Awlaki inspirerede til – nemlig at have ledere der inspirerer og opildner til angreb mod Vesten.

AL-QAEDA

AL-QAEDAAyman al-ZawahiriEfter Osama bin Ladens død i maj 2011 blev Ayman al-Zawahiri udnævnt som den nye leder for al-Qaeda. Han var en højtstående figur i terrororganisationen i forvejen. Derfor lå han som nummer to på USAs liste fra 2001 over de 22 mest eftersøgte terrorister. USA har fortsat en dusør på 25 millioner dollar, hvis man kommer med information, der direkte leder til tilfangetagelsen af Ayman al-Zawahiri.   
AL-QAEDAAyman al-ZawahiriEfter Osama bin Ladens død i maj 2011 blev Ayman al-Zawahiri udnævnt som den nye leder for al-Qaeda. Han var en højtstående figur i terrororganisationen i forvejen. Derfor lå han som nummer to på USAs liste fra 2001 over de 22 mest eftersøgte terrorister. USA har fortsat en dusør på 25 millioner dollar, hvis man kommer med information, der direkte leder til tilfangetagelsen af Ayman al-Zawahiri.    Foto: Scanpix
Vis mere

AL-QAEDAHarith bin Ghazi al-NadhariTalsmand og højtstående ideolog for al-Qaeda på Den Arabiske Halvø. Udtalte sig forleden dag i en video, hvor han hyldede sidste uges terrorangreb i Paris.
AL-QAEDAHarith bin Ghazi al-NadhariTalsmand og højtstående ideolog for al-Qaeda på Den Arabiske Halvø. Udtalte sig forleden dag i en video, hvor han hyldede sidste uges terrorangreb i Paris. Foto: Scanpix
Vis mere

AL-QAEDANasir Abdel Karim al-WuhayshiTidligere privatsekretær for Osama bin Laden. Han er nu leder for al-Qaeda på Den Arabiske Halvø, som er en sammenslutning af to udløbere af al-Qaeda i Saudi-Arabien og Yemen. Han er angiveligt kun 36 år og skal ifølge CNN for nylig være blevet udnævnt som nummer to efter Ayman al-Zawahiri. Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø menes ifølge den amerikanske regering at være den mest aktive afdeling af organisationen udenfor Pakistan og Afghanistan. Foto: Scanpix
AL-QAEDANasir Abdel Karim al-WuhayshiTidligere privatsekretær for Osama bin Laden. Han er nu leder for al-Qaeda på Den Arabiske Halvø, som er en sammenslutning af to udløbere af al-Qaeda i Saudi-Arabien og Yemen. Han er angiveligt kun 36 år og skal ifølge CNN for nylig være blevet udnævnt som nummer to efter Ayman al-Zawahiri. Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø menes ifølge den amerikanske regering at være den mest aktive afdeling af organisationen udenfor Pakistan og Afghanistan. Foto: Scanpix Foto: Scanpix
Vis mere

ISLAMISK STAT

ISLAMISK STATAbu Bakr al-BaghdadiDen enevældige leder af IS og en af verdens mest eftersøgte mænd. Han har været meget omhyggelig med ikke at afsløre noget om sig selv, og hvor han befinder sig. Ifølge BBC var der kun to dokumenterede billeder af Al-Baghdadi, før han medvirkede i en video i juli 2014. Han har øgenavnet ’den usynlige sheik’, fordi han angiveligt bærer en maske, når han taler med sine generaler.
ISLAMISK STATAbu Bakr al-BaghdadiDen enevældige leder af IS og en af verdens mest eftersøgte mænd. Han har været meget omhyggelig med ikke at afsløre noget om sig selv, og hvor han befinder sig. Ifølge BBC var der kun to dokumenterede billeder af Al-Baghdadi, før han medvirkede i en video i juli 2014. Han har øgenavnet ’den usynlige sheik’, fordi han angiveligt bærer en maske, når han taler med sine generaler. Foto: Scanpix
Vis mere

ISLAMISK STATAbu Muhammad al-Adnani al-ShamiIS-lederen Baghdadi har en række edsvorne mænd, hvoraf en del havde høje poster i Saddam Husseins regime i Irak. Den mest kendte er talsmanden for IS, Abu Muhammad al-Adnani al-Shami. Han er tidligere generalmajor og har ansvaret for militære operationer i Syrien. Han må derfor betragtes som næstkommanderende for IS.
ISLAMISK STATAbu Muhammad al-Adnani al-ShamiIS-lederen Baghdadi har en række edsvorne mænd, hvoraf en del havde høje poster i Saddam Husseins regime i Irak. Den mest kendte er talsmanden for IS, Abu Muhammad al-Adnani al-Shami. Han er tidligere generalmajor og har ansvaret for militære operationer i Syrien. Han må derfor betragtes som næstkommanderende for IS. Foto: Scanpix
Vis mere

ISLAMISK STATRådetUnder de to kommanderende i IS sidder et såkaldt råd. Og regionalt er det daglige ansvar for magten uddelegeret til ’guvernører’, der omhyggeligt på skrift rapporterer til lederen om alt væsentligt fra økonomi til operationer.
ISLAMISK STATRådetUnder de to kommanderende i IS sidder et såkaldt råd. Og regionalt er det daglige ansvar for magten uddelegeret til ’guvernører’, der omhyggeligt på skrift rapporterer til lederen om alt væsentligt fra økonomi til operationer. Foto: Scanpix
Vis mere

DE ER DØDE

Osama Bin LadenDen tidligere altoverskyggende leder af al-Qaeda. Eftersøgt for sit ansvar for angrebene mod World Trade Center i New York i september 2001. 2. maj 2011 fik USA endelig fat på sin fjende nummer ét, da et hold soldater fra Navy Seals skød og dræbte ham i Pakistan.
Osama Bin LadenDen tidligere altoverskyggende leder af al-Qaeda. Eftersøgt for sit ansvar for angrebene mod World Trade Center i New York i september 2001. 2. maj 2011 fik USA endelig fat på sin fjende nummer ét, da et hold soldater fra Navy Seals skød og dræbte ham i Pakistan.
Vis mere

Anwar al-AwlakiTidligere leder af al-Qaeda på Den Arabiske Halvø. Han havde også forbindelse til terrorangrebene mod World Trade Center. Et droneangreb gjorde det af med Awlaki i september 2011.
Anwar al-AwlakiTidligere leder af al-Qaeda på Den Arabiske Halvø. Han havde også forbindelse til terrorangrebene mod World Trade Center. Et droneangreb gjorde det af med Awlaki i september 2011.
Vis mere

Abu Laith al-LibiTidligere militærleder for al-Qaeda. Han planlagde angreb mod USA og koalitionsstyrkerne i Afghanistan, herunder et bombeangreb i 2007 mod en base, hvor den tidligere vicepræsident Richard Cheney var på besøg. Al-Libi blev dræbt under et droneangreb i Pakistan i 2008.
Abu Laith al-LibiTidligere militærleder for al-Qaeda. Han planlagde angreb mod USA og koalitionsstyrkerne i Afghanistan, herunder et bombeangreb i 2007 mod en base, hvor den tidligere vicepræsident Richard Cheney var på besøg. Al-Libi blev dræbt under et droneangreb i Pakistan i 2008.
Vis mere