Lyt til artiklen

Når den nye ambassadør lander i Københavns Lufthavn på fredag, tyder meget på, at han nok skal få sat lidt ekstra kulør på den amerikanske ambassade.

Ikke blot er 39-årige Rufus Gifford tidligere manuskriptforfatter i Hollywood og gode venner med stjerner som Tom Hanks og Steven Spielberg. Han er også meget tæt med præsident Obama og har stået i spidsen for fundraising til hans præsidentkampagne. Og sidst men ikke mindst er Rufus Gifford meget åben omkring sin homoseksualitet, erklæret homoaktivist og flytter til Danmark sammen med sin partner, dyrlæge Dr. Stephen DeVincent.

Det er første gang, USA sender en homoseksuel ambassadør til Danmark. Og meget tyder på, at det ikke er helt tilfældigt, at valget er faldet på lige netop vores lille land, som blandt andet har fået indført kirkelig vielse for homoseksuelle.

I hvertfald forklarer en embedsmand i Udenrigsministeret til BT, at Danmark er nøje udvalgt som destination for Rufus Gifford.

- Obama har valgt at sætte en af sine bedste og mest betroede støtter til Danmark. Landet er en meget stærk allieret og et moderne og åbensindet samfund, siger han uden dog at komme nærmere ind på betydningen af Danmarks syn på homoseksuelle rettigheder.

Også den nye ambassadør, Rufus Gifford, lægger vægt på, at ‘Kongeriget Danmark’ er et meget tolerant land.

- Vi ser frem til at opleve Danmark og lære, hvad der gør jeres land så unikt. Inklusiv jeres sunde livsstil, jeres innovative design, teknologi i verdensklasse og jeres pragmatiske og tolerante samfund, siger Rufus Gifford i en video på youtube, hvor man blandt andet kan se den kommende ambassadør sejle i kajak med sin partner, Stephen.

Udover at være forkæmper for homoseksuelles rettigheder kommer ‘Ambassadør Gifford’ fra en stenrig familie på Østkysten i USA. Hans far var direktør for Bank of America, og det lå i kortene, at Rufus Gifford skulle gå samme bankvej. Men under sine år på det fine universitet Brown gik det op for ham, at han hellere ville noget andet og drog i stedet til Hollywood og blev manuskriptforfatter.

Dog kom hans bank-talenter ham til gode, da han i 2004 blev John Kerrys chef-fundraiser i 2004 og gjorde det så godt, at han fik tilnavnet 'The Gay Goldmine'.

Senere blev han dybt involveret i præsident Obamas kampagne som fundraiser og skabte stor opmærksomhed, da det lykkedes ham at få rejst et svimlende beløb på en millard dollar. Det er også derfor, at Rufus Gifford nu er politisk udnævnt til at blive ambassadør - og så endda i det land, han blot kender fra eventyr og har hørt meget godt om fra sine bedsteforældre, som han forklarer.

Med mindre han siger op før tid og tager hjem, kan Rufus Gifford blive som ambassadør i Danmark indtil januar 2017, til den næste amerikanske præsident er indsat.

FAKTA OM HOMOSEKSUELLE AMERIKANSKE AMBASSADØRER:

Den første erklærede homoseksuelle, der blev sendt ud for at repræsentere USA som ambassadør, var James Hormel, der blev sendt til Luxembourg af præsident Bill Clinton i 1998.

Nu er der lidt over en håndfuld homoseksuelle ambassadører fra USA rundt om i verden, herunder James Costos, som er indstillet af Obama som ambassadør i Madrid.