Blæser de bare på, om jeg som patient kan blive smittet med coronavirus?

Det spørgsmål har 41-årige Henriette Løht Andreasen stillet sig selv flere gange, siden hun for tre uger siden fik taget blodprøve på et sygehus.

»Jeg tænker meget på, hvorfor de dog ikke gjorde mere ud af beskyttelsen mod coronavirus, så man ikke i tiden efter skulle gå rundt og frygte, man er blevet smittet,« siger hun.

Ret ophidset hæver Henriette Løht Andreasen stemmen, når hun taler om besøget.

 41-årige Henriette Løht Andreasen er skuffet over beskyttelsen mod coronavirus, da hun på fik taget blodprøve på sygehus i Hjørring. Foto: Privat
41-årige Henriette Løht Andreasen er skuffet over beskyttelsen mod coronavirus, da hun på fik taget blodprøve på sygehus i Hjørring. Foto: Privat
Vis mere

Hun arbejder som sosu-assistent, men har siden 20. december været sygemeldt med en særlig stofskiftesygdom.

23. marts fik hun så taget en blodprøve på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.

»Den person, der skulle tage blodprøve, sprittede sine hænder af med sprit. Men hun tog ikke handsker på og heller ikke nogen maske,« siger Henriette Løht Andreasen og tilføjer:

»Jeg troede så, hun i det mindste ville vende sit ansigt væk fra mit, men nej, det gjorde hun ikke, og hun sad lige over for mig.«

Siden 20. december sidste år har 41-årige Henriette Løhte Andreasen været sygemeldt hjemme i Hjørring. Her ligger hun på sofaen med tæppe over sig og ser tv. Foto: Privat
Siden 20. december sidste år har 41-årige Henriette Løhte Andreasen været sygemeldt hjemme i Hjørring. Her ligger hun på sofaen med tæppe over sig og ser tv. Foto: Privat
Vis mere

Og hun er ikke alene om den frygt.

Langt fra endda.

Direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, fortæller, at bekymringen for at blive smittet med coronavirus på sygehusene og besøg hos ens læge fylder rigtig meget hos patienterne.

»Vi oplever, at der er rigtig mange mennesker, der er bekymrede for at tage på sygehusene og til lægen. Ja, meldingen er, at der er et højt antal henvendelser til de forskellige foreninger om risikoen for at blive smittet,« siger han.

Direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, er meget bekyrmret over nye tal om, hvor mange coronasmittede på plejehjem, der dør.
Direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, er meget bekyrmret over nye tal om, hvor mange coronasmittede på plejehjem, der dør. Foto: Torben Stroyer
Vis mere

Henriette Løht Andreasen føler sig da heller ikke ene om sin bekymring.

»Min egen svigermor var på sygehuset for at få taget blodprøve for halvanden uge siden, og hun oplevede præcis det samme. Jeg synes, at det er meget vigtigt at få debat, om det her,« siger hun.

Morten Freil forstår godt usikkerheden.

»Jeg vil kraftigt opfordre til, at myndighederne er meget klare om, hvad der er retningslinjerne, når man er hos lægen eller skal have taget eksempelvis en blodprøve på et sygehus,« siger han og efterlyser større tryghed.

»Jeg synes, det er vigtigt, at sundhedsvæsenet genåbner mere, men det er også afgørende, at folk er trygge ved at tage på sygehuset.«

TIP OS: Er du som patient eller personale på landets sygehuse blevet smittet med coronavirus? Skriv til B.T.-journalist Thomas Nørmark Krog på tnkr@bt.dk

Hvad siger så dem, der driver sygehusene?

B.T. har forelagt Henriette Løht Andreasens oplevelse for Thomas Larsen, der er lægefaglig direktør hos Region Nordjylland.

Lægefaglig direktør hos Region Nordjylland Thomas Larsen. Foto: Region Nordjylland
Lægefaglig direktør hos Region Nordjylland Thomas Larsen. Foto: Region Nordjylland
Vis mere

»Jeg vil gerne slå helt fast, at man kan være tryg ved at besøge hospitalet,« siger han.

Thomas Larsen oplyser, at de seneste tal viser, at antallet af smittet sundhedspersonale ligger på niveau med øvrige smittede i samfundet.

Og han forklarer, at der er taget flere forhåndsregler for at undgå smitte.

»Først og fremmest skal man slet ikke møde op til almindelig blodprøvetagning, hvis man udviser de mindste symptomer på coronasmitte, og derudover følger vi retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen,« siger han.

Henriette Løht Andreasen har to børn på 17 og 21 år, og hun er lettet over ikke at have fået nogen symptomer på coronavirus.

Men hun vil ikke opleve samme frygt én gang til.

Derfor har hun taget en beslutning.

»Jeg har fået tid næste uge på sygehuset til ny test. Og hvis ikke der er lavet nye retningslinjer, så har jeg ikke planer om at tage der ud igen. Det samme gælder min svigermor,« siger hun.