Angsten for at dø af rygningen fylder meget i 27-årige Birgitte Kirk Nielsens liv. Hun har prøvet utallige metoder til at komme ud af nikotinafhængigheden. Men efter at have prøvet rygestop-pillen Zyban vil hun hellere leve med risikoen for kræft.

Bivirkningerne var simpelthen ikke til at leve med.

Efter 15 dage på den receptpligtige pille fik Birgitte Kirk Nielsen udslet over hele kroppen, hendes led blev stive, hænder og fødder svulmede op. Birgitte kunne til sidst ikke gå og måtte kravle ned af trappen, da hun skulle på toilettet om natten.

»Jeg kunne leve med, at jeg fik kvalme, hovedpine og sov dårligt om natten, hvor jeg havde mareridt. Men det gik riv ruskende galt. Det var jo det rene gift,« siger Birgitte Kirk Nielsen.

Hun havde hørt om det nye vidundermiddel mod nikotinafhængighed gennem venner og bad selv sin læge om en recept. Selvom hun vidste, at der var risiko for bivirkninger, lod hun sig ikke afskrække.

»Det er aldrig noget, der har bidt på mig før, så jeg havde ingen betænkninger. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til«.

Røde udslet

I første omgang var det da heller ikke pillerne, hun mistænkte, da hendes hænder begyndte at klø. Men da hun måtte tage sin vielsesring af de ophævede fingre og huden på hofter, baller og ryg svulmede op i røde plamager, kontaktede hun sin læge.

»Jeg kunne have kradset mig selv til blods, og det var som at have vabler under fødderne. Da lægen sagde, at det måske var på grund af pillerne blev jeg temmelig forskrækket«.

Efter det første besøg hos lægen indledte Birgitte en rutefart til det lokale apotek, for at hente medicin mod de mange bivirkninger. Først fik hun almindelig håndkøbsmedicin mod kløe, men hun endte på både gigtpiller og stærk allergimedicin.

Sygemeldt

Der gik tre dage fra Birgitte stoppede på Zyban, til hun begyndte at få det bedre. I de dage kunne hun ikke pleje sin ni måneder gamle søn og måtte sygemelde sig fra arbejde.

»Min læge tog blodprøver for at undersøge, om jeg havde en infektion. Det skæmte mig virkelig, at det var så slemt. Men der var ikke noget galt, og mit udslet er nu indberette som en bivirkning ved Zyban«.

Pillerne tog som lovet trangen til smøgerne, men Birgitte ikke i tvivl. Hun vælger rygningen frem for den lidelsesfulde afvænning på medicin.

Kostede 1500 kr.

»Jeg vil heller ryge end være på Zyban. Det er først bagefter, når jeg tænker over det hele, at jeg kan se, at jeg skulle have stoppet med pillerne noget før. Jeg fik smagsforstyrrelser og fik pludselig svært ved at huske, men det var ikke noget, jeg var opmærksom på«.

Det mislykkede og ubehagelige forsøg på at kvitte tobakken har i alt kostet 1500 kroner. Birgitte Kirk Nielsen vil stadig gerne blive røgfri. Men ikke lige foreløbig.

»Der går nok lidt tid oven på den her oplevelse,« siger Birgitte Kirk Nielsen.

Læs mere om denne sag i søndagens B.T.