Lyt til artiklen

Helle Thorning-Schmidt havde ladet Gucci-tasken blive hjemme og taget en af de andre med - en Louis Vuitton. Men lige lidt hjalp det. Socialdemokraternes kreds 9 på Amagerbro vendte fingeren nedad for kometen fra Bruxelles, der ellers er blevet nævnt som emne til kommende formand for Socialdemokraterne.

Hun tabte klart ved en urafstemning blandt kredsens medlemmer. Hun fik 77 stemmer mens modkandidaten Lars Weiss - søn af tidligere indenrigsminister Birte Weiss - fik 109.

»Jeg er ked af det, men også lidt lettet. Det var jo nok aldrig gået, når jeg i den grad havde bestyrelsen imod mig,« siger Helle Thorning- Schmidt.

»Den negative kampagne, der er kørt mod mig, har helt sikkert haft indflydelse på resultatet. Næste gang, jeg skal stilles op til noget, kommer jeg ind ad fordøren,« siger Helle Thorning-Schmidt.

»Jeg var glad for, at resultatet blev så klart. Og jeg er sikker på, at jeg vil være lige så god til at skaffe kredsen valg til Folketinget, som Helle ville have været« siger Lars Weiss.

Afstemningen i den lille kreds er blevet et drama af dimensioner, der nærmest overgår formandsvalget i Socialdemokrastiet. Støtter fra begge sider har hidsigt prøvet at præge medierne. Og på det seneste har der ligefrem været historier om kupforsøg - Helle Thorning-tilhængere er blevet beskyldt for at forsøge at kuppe resultatet ved at få ret til at stemme i kredsen efter den seneste generalforsamling. Beskyldninger, Thorning-Schmidt pure har afvist.

Kredsformand Jan Salling Kristensen har været kraftigt imod Helle Thornings opstilling hele tiden. Men siger, det kun er de politiske forskelle, det handler om.

»Jeg har ikke modarbejdet Helle. Det vigtige for mig er, at Lars er lokalt forankret i kredsen, og så er vi mere enige i hans holdninger på retspolitik og udlændingespørgsmålet. Både regeringen og Socialdemokratiets top er gået alt for langt med stramninger over for udlændinge,« siger Jan Salling Kristensen.

»Lars' holdninger på udlændingeområdet vil have os ti år tilbage i udlændingepolitikken. Jeg tror, jeg er mere enig med vælgerne herude, end han er,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Lars Weiss siger: »Jeg er imod både syv-årsreglen, der gør at enhver kan smides ud med kort varsel de første syv år. Og reglen om at man skal være 24 år for at gifte sig er også urimelig.«

Helle Thorning-Schmidt genopstiller ikke til Europa-Parlamentet. Hun vil bruge julen til at spekulere over fremtiden - herunder om hun vil sige ja til eventuelle tilbud fra andre kredse.