Norske olieaktier koster næsten halvdelen af, hvad deres amerikanske konkurrenter koster.

Og derfor er der gode opkøbsmuligheder i sektoren. Det mener i hvert fald den norske analytiker Tom Erik Kristiansen fra Pareto Securities, skriver Finansavisen.

»Olieselskaberne i Europa, inklusive de store norske, er prissat til næsten 50 procent rabat i forhold til de amerikanske. Køber man selskaberne, som altid har tjent penge, i dag, får man eksponering for værdiskabelse på norsk grund til en attraktiv pris efter vores vurdering,« siger analytiker Tom Erik Kristiansen til Finansavisen.

Når de amerikanske oliegiganter er billigere end de europæiske og norske, så handler det ifølge analytikeren om, at de europæiske olieselskaber har investeret store summer i den grønne omstilling. Investeringerne har øget omkostningerne og trukket regnskaberne ned i forhold til de amerikanske konkurrenter.

På lang sigt vil den forskel dog udligne sig, vurderer analytikeren, og derfor er der gode købsmuligheder i den europæiske del af sektoren nu, mener han.

»Store selskaber som Equinor, Aker BP og Vår Energi opererer på norsk grund og skal ikke handles til en P/E på syv eller lavere, grundet deres stærke underliggende kontantstrømme og høj lønsomhed på nye investeringer,« siger Tom Erik Kristansen til Finansavisen og fortsætter:

»Derudover betaler de høje udbytter og vil opretholde eller vækste produktionen.«

P/E-tallet er en akties pris i forhold til selskabets indtjening, og tallet bruges ofte som en indikator for, hvorvidt en aktie er dyr eller billig. Mens de norske oliegiganter handler til en P/E på cirka 7, så handles de amerikanske konkurrenter til næsten det dobbelte – nemlig omkring en P/E på 12.

Olieselskaberne havde kronede dage sidste år, fordi energipriserne steg til vejrs efter Ruslands invasion af Ukraine, og blandt andet Equinor præsterede et rekordår i 2022 med en bundlinje på tre gange størrelsen i 2021.

Siden har priserne dæmpet sig igen, men olieprisen befinder sig lige nu på sit højeste niveau i tre måneder.

»Vi har købsanbefalinger på alle de store norske producenter. Udover Equinor, Aker BP og Vår Energi, synes vi, at Okea og BlueNord er spændende. Sektoren er lavt prissat,« siger Pareto-analytikeren.

Læs også: Aktiechef om folkeakties store ambition: 'Ærligt, jeg tror ikke på det'

Læs også: Investeringsbank ændrer holdning til dansk gigant

Denne artikel er fra Euroinvestor.