Den alvorlige situation i Afghanistan kan få betydning for afghanske asylansøgere i Danmark.

Der er indkaldt til hastemøde i Flygtningenævnet mandag eftermiddag.

Nævnet skal tage stilling til, hvad der skal ske med asylansøgere og afviste asylansøgere fra Afghanistan, som befinder sig i Danmark.

Det oplyser Flygtningenævnet til B.T.

Talibans erobring af Kabul resulterer nu i et hastemøde hos Flygtningenævnet.
Talibans erobring af Kabul resulterer nu i et hastemøde hos Flygtningenævnet. Foto: WAKIL KOHSAR
Vis mere

Hastemødet er indkaldt som følge af Talibans erobring af Afghanistan og hovedstaden Kabul. Mødet begyner klokken 15, og situationen i Afghanistan er eneste punkt på dagsordenen, oplyser Flygtningenævnet.

Et muligt resultat af mødet kan blive, at man berostiller alle igangværende asylsager vedrørende personer fra Afghanistan.

Desuden kan det resultere i, at udrejsefristen for afviste asylansøgere fra landet forlænges, så de foreløbig kan blive i Danmark.

Der er i alt 94 afghanere i såkaldt udsendelsesposition i Danmark, oplyser Hjemrejsestyrelsen. Det betyder, at de enten har fået afslag på asyl eller er dømt til udvisning og skal sendes tilbage til Afghanistan.

Advokat Niels-Erik Hansen er advokat for flere af de afviste asylansøgere i Danmark. Han har søgt om genoptagelse af fem klienters sager, blandt andet som følge af den forværrede situation i Afghanistan.

»Nu er vi i så alvorlig en situation, at vi ikke med nogen som helst legitimitet kan sige til folk, at de stadig er i udrejseposition. De skal tages ud af kløerne på Hjemrejsestyrelsen,« siger han.

B.T. afventer svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på, om regeringen vil igangsætte en genbehandling af asylsager for afviste afghanere i Danmark.

B.T. afventer også svar på, om Hjemrejsestyrelsen mener, at der fortsat er grundlag for at frihedsberøve afviste afghanere, idet der ikke p.t. er udsigt til, at de kan blive sendt tilbage til Afghanistan.