Kan du sælge sand i Sahara? Enhver storskrydende sælger vil selvfølgelig svare ja. Men er det nu sandheden? Eller blot en af de mange sandede vittigheder. Dansk firma importerer sand og sælger det videre til olieselskaberne.

For en lille virksomhed i Pjedsted mellem Fredericia og Vejle er det ikke en vittighed. Men derimod den skinbarlige sandhed. Ja, man kan også kalde det en sand historie.

Sandheden for PV-Sand i Pjedsted er, at virksomheden gennem snart seks år HAR solgt sand til Sahara og stadigvæk gør det. Og endda lever godt af det.

»Jamen, det er så sandt, som det er sagt,« griner direktør Victor Jensen, mens han viser B.T. rundt i en af virksomhedens store grusgrave, hvor sandet hentes op.

Men når sandheden skal frem - og det skal den - så er der ikke tale om helt almindeligt sand, som findes i tonsvis i Saharas ørkenområder. Der er tale om såkaldt proppants. Det er nærmest en slags kunstigt fremstillet sand, der bruges inden for olieindustrien.

»Sandet pumpes ned i de rør, som er boret ned fra jordens overflade og til olielagrene i bunden. Herfra pumpes sandet videre. Fordi sandkornene er runde, kan olien lettere løbe gennem rørene, da sandet virker som en slags filter,« forklarer direktør Victor Jensen, PV-Sand, der foruden virksomheden i Pjedsted driver Silver Sand, der pumper sand op fra havet ud for Rønne på Bornholm.

Men Victor Jensen indrømmer, at han må kaste lidt grus i den sande historie. Fordi det ikke kun er rent dansk sand, som virksomheden sender med jumbojet til olieboreplatformene i de rige arabiske oliestater, hvor det koster millioner af kroner, hvis en borerig skal stå stille i et døgns tid.

»Hovedparten af sandet, som bruges til proppants, importerer vi fra USA. Sandet som bruges i olieindustrien er meget fintkornet sand, som vi behandler i en særlig proces, således at sandet kan binde bedre, inden det sendes videre til ørkenen eller til Nordsøen, hvor olieselskaberne også har fået øjnene op for sandet.

Det betyder nemlig, at olieselskaberne kan udnytte langt mere af den olie, som findes i undergrunden, end de tidligere har kunnet,« fortæller Victor Jensen, der i år anser det for sandsynligt, at PV-Sand sender op mod 5.000 ton sand til Sahara. Og det er ganske sandt.