Med blodet silende ned ad ansigtet fra flænger i hovedet og med en brækket næse rejste Peter Lundin sig fra jorden i fængsels-gården, grinede hånligt af med-fangerne, der netop havde gennembanket ham, og gav dem "fuck-fingeren."

Fængsels-betjente fortalte i går i Glostrup Ret, hvordan Peter Lundin reagerede is-koldt og provokerende på det brutale overfald i Vridsløselille Statsfængsel den 27. juli, hvor han blev omringet af en flok fanger og mishandlet med knytnæver, spark og fire tunge slagvåben.

"Han var ret provokerende. Han rejste sig grinende og gav dem fingeren," fortalte en kvindelig fængselsbetjent i retten.

Hun var gravid og turde derfor ikke gribe ind.

En kollega til hende forklarede: "Lundin rejste sig. Han blødte fra hovedet, men var meget hidsig og hånlig. Han gav fuck-fingeren til alle på området."

Peter Lundin var kommet til fængslet aftenen før, men jungle-trommerne gik stærkt, og da han næste formiddag forlod fængslets kondi-rum, hvor han havde styrketrænet sammen med syv andre varetægts-fanger, slog fangerne til.

I går blev to af fangerne idømt seks og fire måneders fængsel for overfaldet på Peter Lundin, mens en tredje, en 23-årig bankrøver, blev frifundet.

De to fanger modtog dommene.

Anklager, politiassessor Bertil Håkansson krævede ellers mindst ét års fængsel til fangerne, som anklageren kaldte en hyæne-agtig flok, der kastede sig over en enkelt fange:

"Pøbelagtig voldsmentalitet og afstraffelse skal ikke accepteres i danske fængsler. Det skal straffes hårdt og effektivt," sagde anklageren, der mente, at fangerne havde aftalt og planlagt overfaldet på Peter Lundin - formentlig fordi han mistænkes for at have dræbt og parteret to børn:

"Dét er ikke populært i fængslerne," sagde anklageren.

Resten af de seks, otte eller 10 fanger, der deltog i mishandlingen, blev aldrig identificeret i det kaos, der opstod i et hjørne af fængsels-gården, som ikke er video-overvåget.

"Jeg gik igennem en utrolig stærk smerte - men de psykiske skader er de værste. Jeg blev offer for en slags terrorisme" sagde Peter Lundin i Glostrup Ret, da han i går vidnede i sagen mod de tre volds-tiltalte fanger.

Han ville gerne fortælle meget mere om, hvordan han oplevede eftervirkningerne af overfaldet og havde forberedt en længere tale med mange notater - men dommer Lisbeth Larsen stoppede Lundin og bad ham lægge notaterne væk.

Peter Lundin kunne ikke udpege nogen af de fanger, der overfaldt ham, hverken i politiets foto-arkiv eller i retten.

Han havde meldt sig til motion om morgenen og alt gik fredeligt for sig, indtil han kom ud af døren til fængsels-gården, hvor der var samlet 20-25 fanger.

"En fyr tager fat i mig bagfra og vi kommer op at slås - som en boksekamp. Så hopper de alle sammen på mig. Jeg bliver slået i hovedet med en jernstang og får et ordentligt klask i ansigtet," fortalte Peter Lundin i retten og tog sig til næsen for at vise, hvordan den brækkede, så knoglen var synlig.

"Jeg falder om, men får bevidstheden tilbage og bliver bare slået og sparket."

"Hvor mange slag får du," spurgte anklageren.

Peter Lundin: "Mere end 10. Jeg får revet en tot hår ud af hovedet."

Efter overfaldet blev Peter Lundin fotograferet af politiet - men da anklageren i går ville vise Peter Lundin - der har forklaret, hvordan han dræbte Marianne Pedersen, hendes to sønner Brian og Dennis og bagefter parterede ligene - de blodige billeder af ham selv og hans smadrede næse - kunne han ikke klare det:

"Jeg vil helst ikke se dem," sagde Peter Lundin i retten. Det blev han så fri for - og forlod retten bevogtet af tre politifolk og med 80 kroner på lommen i vidne-godtgørelse:

"Glædelig jul alle sammen," sagde Peter Lundin - og blev kørt tilbage til Anstalten i Herstedvester, hvor han nu sidder varetægtsfængslet.

Det er femte fængsel i rækken, som han er flyttet til af hensyn til hans egen sikkerhed.

Kun den ene af de tre tiltalte fanger erkendte i Glostrup Ret, at han havde slået Peter Lundin - men kun fordi han blev provokeret.

Der var ingen planlægning eller aftale om at afstraffe Lundin, hævdede den 25-årige Daniel Blikfeld, der afsoner syv års fængsel for tre væbnede røverier med et udbytte på 1,5 millioner kroner.

"Jeg vidste ikke, hvem han var. Der kom en mørkhåret mand ud fra kondirummet, der spurgte, hvad jeg kiggede på. "Er du bøsse eller hva'", sagde han og gav mig fingeren. Hvis jeg ikke reagerer på den slags, så skal jeg høre på det resten af min tid i fængslet.

Jeg hoppede på ham og slog ham med knytnæver," sagde Daniel Blikfeld.

Fangen nægtede at have sparket eller brugt en jernstang, men dét så flere fængselsbetjente.

To af de nærmeste betjente var kvinder - og begge var gravide. Så de turde ikke skride ind, men det gjorde en tredje kvindelig fængselsbetjent:

"Jeg tog fat i blusen på Daniel og råbte meget højt og forsøgte at få dem til at stoppe.

Så løftede han et jernrør. Jeg var alene og så tænkte jeg, at det nok ikke var så smart," fortalte fængselsbetjenten.

Hun havde snakket med Daniel Blikfeld kort før overfaldet og bemærket, at han var meget rastløs.

Han spurgte, hvornår varetægts-fangerne var færdige i kondi-rummet.

"Personalet havde snakket om, at det var utroligt, at Lundin turde gå med i kondi-rummet.

Jeg holdt øje med døren for at se ham - da Daniel farer på ham, tager fat om halsen på ham og slår ham," fortalte fængsels-betjenten.

Der kom hurtigt en masse betjente løbende, men de eneste fanger som de genkendte i tumulten var Daniel Blikfeldt og den 29-årige Hells Angels-rocker Chris Skov Larsen, der "lå" oven på Peter Lundin - men ingen så ham slå.

Derfor slap Chris Skov Larsen, der afsoner to års fængsel for bankrøveri, med fire måneders fængsel for medvirken til overfaldet på Lundin, mens Daniel Blikfeldt fik ekstra to måneder, fordi han ifølge vidnerne førte an i overfaldet.

"Det gik hurtigt. Jeg er ved at låse døren, da jeg hører min kollega råbe. Jeg vender mig og ser fem-seks mand om Lundin, der ligger ned. De er ved at give ham en ordentlig omgang.

Nogen holder ham og en slår med en jernstang. Jeg tager fat i den første og bedste. Det er Chris, der hænger helt nede over Lundin," fortalte den fængselsbetjent, der havde vogtet over Peter Lundin og de andre fanger i fængslets kondi-rum.

Efter overfaldet lå der fire kraftige slag-våben på marken: Et jernrør, en jernstang med kraftigt gevind beregnet til at sætte håndvægte på, et topnøgle-håndtag og endnu et redskab fra kondirummet.

Men fængselsbetjenten afviste, at han havde mærket optræk til noget under kondi-træningen og kunne ikke forstå, hvis det var lykkedes fangerne at tage redskaber med fra kondi-rummet og ud i fængsels-gården.

Foruden to flænger, der måtte syes, og en brækket næse fik Peter Lundin store slagmærker på kroppen.