Kvindehjemmene kan trygt fortsætte med at bede om danske taxachauffører, når de bestiller taxaer. Integrationsminister Bertel Haarder (V) slår fast, at den forskelsbehandling, som man praktiserer, er helt lovlig, fordi den sker i en god sags tjeneste.

SF's Kamal Qureshi har været kritisk overfor kvindehjemmet på Jagtvej i København, fordi man nægter at anvende chauffører fra etniske mindretal. Det er sket med den begrundelse, at indvandrermiljøet overvåger kvinderne og røber deres tilflugtssted til den voldelige ægte mand.

Særlige hensyn
Bertel Haarder begrunder sin tolkning af reglerne med, at der efter hans mening foreligger særlige hensyn. Sådanne hensyn kan bevirke, »at forskelshandling, der ellers ville være ulovlig, bliver lovlig i det pågældende tilfælde,« skriver han i et svar til Folketinget.

Kamal Qureshi er ikke tilfreds med svaret. Han mener, at det er grotesk at påstå, at der skulle være en særlig stor risiko for, at chauffører fra forskellige etniske mindretal samarbejder om at forfølge voldsramte kvinder.

Han tror ikke på det, og han frygter, at blåstemplingen af kvindehusets handlemåde kan være med til at opskræmme kvinderne.

»Jeg er enig i, at der skal tages rimelige hensyn, men det skal være sagligt begrundet. Kvinder skal beskyttes på bedste vis. Nu frygter jeg i stedet, at man skræmmer dem så meget, at de næsten ikke tør bevæge sig rundt i København af frygt for at blive overfaldet,« siger han og foreslår, at man i stedet gør mere for at sikre, at politiet bliver tilkaldt med det samme.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti er derimod enig med Bertel Haarder i den konkrete sag. »Kvindehuset skal have lov til selv at bestemme, hvilken taxa man vil benytte, så kvinderne ikke bliver jagtet,« siger han.

Men set i lyset af dette svar, forstår han ikke, at Bertel Haarder for nogle måneder siden kritiserede Odense Mini Taxa for kun at ansætte danske chauffører.