Amnesty International og SF raser over de nye granater med dræber-pile, som forsvaret nu bruger i Afghanistan. »Vi risikerer at ramme civile og miste tilliden hos befolkningen,« advarer Amnesty.

Forestil dig en granat, der kan skydes 500 meter. Når den når sit mål, spreder den mere end 1000 pile med den størrelse på fem centimeter med en hastighed på 1000 kilometer i timen.

Så har du en idé om, hvordan det nye våben det danske forsvar har taget i brug i Afghanistan, virker. En pilegranat med den tekniske betegnelse 84 mm ADM 401.

I forsvaret er man begejstret for det nye våben, som introduceres under overskriften »Bedre hverdag med avancerede våben« i bladet »Hæren«.

Men Amnesty Inernational og SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen er knap så begejstet og Holger K. Nielsen kalder det nye våben, som allerede er taget i brug i Afghanistan, for »djævelskab«.

»Det er et meget ubehageligt våben, det er noget djævelskab, hvor vi risikerer, at civile bliver dræbt. Der er ingen grund til, vi skal bruge det,« siger Holger K. Nielsen. Han vil nu kræve en redegørelse fra forsvarsminister Søren Gade (V).

Hos Amnesty International fordømmer man våbnet i endnu skarpere vendinger. »Der er en overhængende risiko for at civile kan blive dræbt. De her pile rammer meget vilkårligt.

Og hvis der kommer civile ofre, risikerer vi at miste den tilliden i den afghanske befolkning,« siger pressechef i Amnesty International Ole Hoff-Lund.

»Vi vil gerne have en god forklaring fra forsvaret om man har nogle retningslinjer for brugen af våbnet,« siger Ole Hoff-Lund.

Pilegranaten, som også bliver kaldt en Flechette, bruges blandt andet også af den israelske hær i Gaza. Ifølge flere kilder kostede den i april i år en 23-årig kameramand fra nyhedsbureauet Reuters livet i april i år.