For første gang er en app blevet medicinsk godkendt som præventionsmiddel.

Der er masser af muligheder for at undgå graviditet ved sex - men mange af dem er upraktiske, ubehagelige eller dyre. Kondomer har man for eksempel ikke altid på sig, og p-piller kan man hurtigt komme til at glemme.

Næsten alle har derimod en smartphone, og nu er der en app, der angiveligt kan forhindre graviditet. Natural Cycles hedder den, og den har godt nok været på markedet i et stykke tid - men nu er appen (med tilhørende termometer) officielt blevet godkendt som et medicinsk præventionsmiddel i EU. Det skriver The Telegraph.

Natural Cycles, som er udviklet i Sverige, holder kort fortalt øje med brugerens menstruationscyklus. Det er ganske simpelt: kvinden måler sin temperatur og fodrer appen med en række andre data, og så kan den fortælle, om hun har ægløsning eller ej - og dermed, om det er ‘sikkert’ at have sex uden at frygte graviditet.

Den virker med en effektivitet på op mod 99,9 procent, påstår det svenske firma.

Metoden er simpel, men det er teknologien bag ikke. Appen er udviklet af den nobelpris-vindende fysiker Elina Berglund og hendes mand, Raoul Scherwitzl, som har designet en matematisk algoritme, der over tid kan lære individuelle kvinders kroppe at kende.

Og nu er appen, der bliver brugt af 150.000 kvinder verden over, altså blevet godkendt af organisationen Tuv Sud som præventionsmiddel. Det er første gang, et sådant teknisk produkt er blevet medicinsk godkendt som præventionsmiddel.

»Kvinder verden over er interesserede i at udforske effektive ikke-hormonelle og ikke-invasive typer af prævention, og nu har de en ny, klinisk godkendt mulighed,« siger Elina Berglund til The Telegraph og supplerer:

»Med Natural Cycles kan kvinder lære deres kroppe bedre at kende, så de kan træffe de valg, der er de rette for dem.«

Eksperter på området slår imidlertid fast, at blåstemplingen af Natural Cycles ikke betyder, at appen med garanti kan forhindre graviditet.

»Ethvert produkt, der overvåger menstruationscyklusen, er fejlbarlig, eftersom kvinders ægløsning ikke altid er forudsigelig hver måned. Selv dem med regelmæssige cykluser oplever en gang i mellem måneder, hvor ægløsningen ikke finder sted som forventet, siger Adam Balen, der er formand i British Fertility Society,« til The Telegraph.

For en god ordens skyld skal det naturligvis nævnes, at Natural Cycles ikke beskytter mod kønssygdomme - den hjælper udelukkende med at forhindre graviditet.