Ginseng, som mange tusinder danskere hver dag tager for at få mere energi, kan være farligt sammen med blodfortyndende medicin, advarer nu en ny videnskabelig undersøgelse.

Det er forskere fra Universitetet i Chigaco, som har på patienter har konstateret, at ginseng nedsætter virkningen af stoffet warfarin, og som derfor går ud med en advarsel.

Resultaterne vil blive offentliggjort i det ansete videnskabstidsskrift Annals of Internal Medicine. Gennem årtusinder har befolkningen i især Sydøstasien anvendt ginsengroden som en generel livsstyrker - mod træthed og til styrkelse af immunforsvaret.

Tal med lægen
»Undersøgelsen betyder, at jeg kraftigt vil tilråde, at man taler med lægen først inden brug af ginseng, hvis man modtager blodfortyndende medicin.

Ellers kan der i teorien være frygt for f.eks. blodpropper,« siger læge Jerk W. Langer, der herhjemme forsker i kosttilskud og naturlægemidler, og som bl.a. har skrevet »Politikens bog om kosttilskud«.

Mindst 50.000 danskere tager blodfortyndende medicin. »Hvad undersøgelsen ikke går ind på er, at der også kan være problemer omkring operationer, idet man kan få forstyrret blodets størkningsevne, der i forvejen påvirkes under bedøvelsen,« siger Jerk W. Langer.

Langt det mest ginseng sælges i Danmark som kosttilskud. »Det er efter min opfattelse en uholdbar situation, fordi man ubevidst tror, at præparatet er helt uskadeligt.«

Generelt ser man flere og flere eksempler på, at naturlægemidler og kosttilskud har uønskede virkninger, især sammen med lægemidler. »Det er naivt at tro, at medicin fra naturen altid er mild og uskadeligt,« siger lægen. bagge@bt.dk