Som BT i dag kan afsløre, så har prins Joachim foræret sin kone prinsesse Marie en gave af de helt store.

Han har nemlig skrevet under på en gaveægtepagt, som betyder, at prinsesse Marie nu ejer halvdelen af parrets nye hus i Klampenborg. Da huset er købt af prinsen for 34,5 mio. kr., så må Joachims gave i øjeblikket vurderes at have en værdi på 17,25 millioner kroner.

Og Joachims gavmildhed er ikke tilfældig.

Ifølge ekstern lektor ved Københavns Universitet og historiker Lars Hovbakke er gaveægtepagten en sikkerhedsforanstaltning, fordi kongehuset har dårlige erfaringer med Joachims skilsmisse fra Alexandra i 2004.

Her skulle Joachim, som et led i ægtepagten, forære Alexandra et hus, og grevinden kom på finansloven i 2004, hvilket i dag koster skatteyderne 2,3 mio. kr. om året.

»Med gaveægtepagten er der rene linjer, hvis tingene skulle gå skævt. Disse overvejelser gjorde man sig ikke i så stort omfang tidligere,« siger Lars Hovbakke.

Lars Hovbakke mener også, at den store debat om prinsesse Alexandras apanage spiller ind, ligesom det ikke var videre populært, at Joachim solgte Schackenborg. En Gallup-måling i sommer viste, at Joachim og prinsesse Marie er kongehusets mindst populære medlemmer, hvilket reelt betyder, at der ikke vil være politisk opbakning til at finansiere Marie med skatteydernes penge, hvis ægteskabet ikke holder. Nu er der lavet en ordning, så kongehuset selv har sikret prinsesse Marie, vurderer Lars Hovbakke.

»Man vil undgå at stå i samme situation som med Alexandra, og det er sandsynligvis også en erkendelse af, at den folkelige og politiske opbakning til også at give Marie apanage i tilfælde af en skilsmisse, ikke er til stede,« siger Lars Hovbakke.

Ordningen er også gunstig for Marie, mener Lars Hovbakke.

»Det skaber også en stor sikkerhed for hende. Hun er i et fremmed land og har en rolle, hvor hun ikke umiddelbart har mulighed for at påtage sig et almindeligt arbejde, og det vil jo også give hende ro i tilfælde af en skilsmisse,« siger Lars Hovbakke.