"Det er forældrene til unge indvandrere, der har det fulde ansvar over for deres børn. Det er fint nok, at man henter sin familie til Danmark. Men det kan ikke være rigtigt, at man tror, at ens ansvar og pligter over for børnene dermed ophører."

50-årige Ömer Kuscu river sig fortvivlet i sit grå hår, hver gang han enten hører eller læser om unge indvandrere, der har rodet sig ud i bandekriminalitet. Og han er nervøs for, hvad det vil udvikle sig til, hvis ikke snart nogen griber ind.

»Banderne bliver større og stærkere. Problemerne med både anden- og tredje-generationsindvandrere bliver forværrede, hvis vi ikke finder en løsning her og nu. Det skal ikke gå længere. Nu må det stoppe,« lyder det fra Ömer Kuscu.

Han kom selv til Danmark for 21 år siden.

Nu bor han i lejlighed i Hvidovre med sin kone og tre børn.

Han har været med i kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune i snart otte år, er tyrkisk og kurdisk tolk og har derfor haft de kriminelle unge og deres familier helt tæt inde på livet.

Ofte har Ömer Kuscu nemlig ageret tolk mellem det danske politi og familierne til de kriminelle unge.

Mangel på respekt

»De unge indvandrere har ikke respekt for danskere. De har fuldstændig misforstået landet. Når de er ude på gaden, opfører de sig som konger. Men hjemme hos familien er de som små mus. Og de har kun respekt for faderen,« siger Ömer Kuscu, der har to piger på 18 og 19 år og en dreng på 14 år.

Ingen af hans børn har nogensinde været blandet ind i kriminalitet. Det skyldes ifølge Ömer Kuscu, at han har opdraget dem med respekt for Danmark og danskerne.

Og han har også fulgt nøje med i deres gøren og laden og stillet visse krav.

Noget mange andre første-generationsindvandrere helt har udeladt, mener Ömer Kuscu.

»Utrolig mange indvandrerfamilier har et kæmpe problem. De har overladt opdragelsen af deres børn til det danske system.

Men forældrene glemmer, at de stadig har et ansvar,« forklarer den 50-årige kommunalpolitiker.

Han er bekymret over den massive negative medieomtale af de unge med anden etnisk baggrund.

For selvom nydanskere forholdsmæssigt begår mere kriminalitet end andre, så skal man ikke straks tro, at alle indvandrere dermed er kriminelle.

Ikke alle kriminelle

»Man skal ikke dømme os over én kam. Vi bliver alle beskyldt for at være kriminelle. Jeg synes, det er synd, man regner alle æbler i kurven for rådne, selvom der kun ligger nogle få,« siger Ömer Kuscu.

»Politiet og kommunerne samarbejder ikke nok med forældrene. De skal lære at forstå, at det er her, opgaven ligger.

De skal sørge for at aflevere barnet på bopælen, så familien kan se og forstå, at der er et problem.

Det gør et stort indtryk, hvis uniformerede betjente og eventuelt en fra kommunen står i døren med familiens dreng.

Ellers vil der ikke blive grebet fat i det hjemmefra.

Og det er altså hjemmefra, man løser problemerne, før barnet bliver ældre, og kriminaliteten udvikler sig,« forklarer første-generationsindvandreren.

»Mange af de unge indvandrere har ikke respekt for danskerne og systemet. De er ikke klar over, at i Danmark er der noget, der hedder frihed under ansvar. Det er de nødt til at lære,« lyder det fra Ömer Kuscu.

Han har selv forsøgt at råbe kollegaerne i kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune op. Dog uden den store succes.

Men Ömer Kuscu har ikke givet op og fortsætter ufortrødent.