x

Opret profil

Indtast din e-mail samt en valgfri adgangskode på min. 6 karakterer, for at oprette en profil.

En brugerprofil er allerede oprettet hos Berlingske Media, med den e-mail du har indtastet. Log ind eller klik her for at nulstille din adgangskode.
Der er opstået en teknisk fejl. Prøv igen senere.
Din adgangskode skal være min. 6 karakterer
Markér venligst i ovenstående boks for at gå videre.

Din profil er oprettet

Tak fordi du har oprettet en profil. Du er nu logget ind på bt.dk. Vi har sendt dig en bekræftelse til .

Har du allerede et abonnement, kan du tilknytte det til din profil på Mine Sider.

Fylder i fængsler som aldrig før: Sådan skal østkriminelle stoppes

Nye tal fra Kriminalforsorgen viser endnu en gang stigning i antallet af indsatte fra Østeuropa

Antallet af østeuropæiske indsatte i danske fængsler er blevet næsten firedoblet siden 2006. Det viser helt nye tal fra Kriminalforsorgen, som bliver offentliggjort i dag.

Kriminalforsorgens statistik er udført på en given dag i november måned 2014. Den viser, at der var 290 østeuropæiske indsatte, heraf 163 alene fra Rumænien. Nu varsler justitsminister Mette Frederiksen (S), at hun vil sætte hårdt mod hårdt. Grænsekontrollen skal styrkes, politiet skal have flere ressourcer, og flere indsatte skal sendes hjem til afsoning.

»Først og fremmest er de mange østeuropæiske kriminelle en reel trussel mod vores sikkerhed. Det gælder alt fra deres tricktyverier på Københavns Hovedbanegård til indbrud og hjemmerøverier. De skaber utryghed og undergraver vores almindelige tilllidsfulde måde at omgås hinanden på. Det skal vi ikke acceptere, derfor skal de stoppes,« siger Mette Frederiksen.

Afgørende valg-faktor

Flere meningsmålinger har den seneste måned endnu en gang bekræftet, at udlændingepolítikken står til at blive det kommende valgs helt afgørende faktor. Indsatsen mod østkriminelle er blot et element i den debat, men problemet med voksende og gruopvækkende historier om hjemmerøverier har fået tag i vælgerne. Dansk Folkeparti har brugt problemstillingen til at fastholde kravet om genetablering af grænsebommene, og en undersøgelse, som Epinion lavede for DR i februar, viste, at 60 pct. af vælgerne er enige. Men Mette Frederiksen vil mere end det.

»Dansk Folkeparti stikker danskerne blår i øjnene, når de påstår, at en grænsebom vil løse problemet. Det lyder så rigtigt, men det er ikke en træbom, der holder hærdede kriminelle ude. De vil bare fortsætte et par kilometer længere og så kravle over hegnet i stedet. Jeg var selv i Sverige i påsken, og vi kørte lige igennem uden at blive stoppet. Fakta er jo, at det er umuligt at stoppe hver eneste bil, og det vil også være en enorm gene for os alle sammen. I stedet skal politiet hurtigst muligt have etableret de nye nummerpladescannere, så de kan udføre intelligent kontrol og stoppe dem, de har en konkret mistanke til. Jeg er sikker på, at vi hurtigt vil se resultater med de nye scannere.«

Fængslet er en badeferie

Men det er ikke kun de nemme grænseforhold, der er årsagen til, at østeuropæiske kriminelle søger mod Danmark. Flere har påpeget, at forholdene i danske fængsler nærmest er en badeferie sammenlignet med forholdene i hjemlandene. Det har justitsministeren dog ikke tænkt sig at ændre på.

»Jeg har det sådan, at når man kommer i fængsel, så er det, fordi man har forbrudt sig mod spillereglerne. Men jeg mener ikke, at vi skal fjerne det menneskelige aspekt fra situationen, som vi kender det fra flere østeuropæiske og amerikanske fængsler. Til gengæld skal vi skærpe politiindsatsen og undersøge, om der skal være større konsekvenser for udviste kriminelle udlændinge, som kommer tilbage på trods af et indrejseforbud.«

Men lige nu og her skærper hun indsatsen for at få østkriminelle til at afsone i hjemlandet, og det er åbenbart lettere sagt end gjort.

»Vi har en EU-rammeaftale, men der er behov for at presse mere på. Derfor har jeg lige skrevet til den nye EU-kommissær med opfordring om at gøre det til et fælles projekt. Rumænerne skal selv kunne håndtere afsoningen. Men denne her problemstilling er netop et godt argument for, hvorfor det er vigtigt at afskaffe retsforbeholdet. Vi skal sætte hårdt mod hårdt for at stoppe disse internationale, kriminelle bander.«

’En helt særlig indsats’

Til efteråret skal der forhandles en ny politisk aftale om politiets økonomi, som vil række flere år frem. De forhandlinger vil Mette Frederiksen også bruge til at skærpe fokus på den grænseoverskridende kriminalitet.

»Forebyggelse af kriminalitet handler ikke kun om flere ressourcer, men også om at gøre tingene på en klogere måde. Når vi har med organiserede kriminelle at gøre, så kræver det en helt særlig indsats af politiet. Vi så det med ’Aktion Hvepsebo’ i februar, hvor det takket være et dygtigt efterforskningsarbejde lykkedes at optrevle et netværk af kriminelle udlændinge. Det resulterede i 95 anholdelser, hvor hovedparten var fra Rumænien. Her ville en grænsebom ikke have gjort nogen forskel, men det gjorde et moderne efterforskningssamarbejde med en rumænsk efterforsker,« siger Mette Frederiksen.

SE GRAFIKKEN HER