Lyt til artiklen

Det er tilsyneladende så let som at klø sig i nakken, at få skarpe genstande, der kan bruges som våben, ombord i fly i Københavns Lufthavn i Kastrup. Trods sikkerhedskontrol med metaldetektor og vagter, er det muligt at få både saks og barberblade ombord på fly uden at være toptrænet terrorist.

Det afslører freelance-journalist Mohammad Rafiq, som i sidste måned smuglede de farlige genstande samt en metalgaffel og smørekniv gennem lufthavnens sikkerhedstjek. Her er hans dokumentation.

Det er en onsdag i slutningen af januar. For at finde ud af, hvor store problemer, der er med sikkerheden i Kastrup medbringer jeg ti styk barberblade og en spids saks gemt i min jakke og taske. Min vej går til gate C32, hvor fly PK752 venter på at lette mod Lahore og Karachi klokken 22.00.

Efter at have tjekket ind med billetter og bagage kan jeg roligt gå op til transithallen på 1. sal. Deroppe skal jeg gennem en metaldetektor og mit håndbagage undersøges. Jeg bliver stoppet, fordi metaldetektoren bipper, da jeg går igennem den. Straks står der en sikkerhedsvagt og visiterer mig.

Jeg tager selv mine nøgler op af min lommen, men nede i lommen ligger der stadig en pakke lilla Ga-jol med et dødeligt indhold, nemlig barberbladene. Saksen ligger i min blå skuldertaske, som bliver kørt igennem scannerkontrollen, uden at sikkerhedskontrollen opdager det.

Mens sikkerhedsvagten er ved at visitere mig, joker vi lidt. Nå, hvor skal I hen? spørger han mig. Til Karachi, siger jeg. Hvor er det? Det er ikke så langt væk herfra, svarer jeg drillende. Vi griner lidt, og på den måde får jeg distraheret ham.

Da han er færdig med at visitere mig, er det også slut med sikkerhedstjekkene. Fra nu af og til vi stiger ombord i flyet, bliver vi ikke undersøgt igen.

Slapt i København
Den slappe sikkerhedskontrol i Københavns Lufthavn står i skærende kontrast til forholdene i lufthavnene i Istanbul og Karachi, hvor B.T.s udsendte har været for nylig. Både de tyrkiske og pakistanske myndigheder gennemfører tre tjek, før du kommer op i flyet, og det sidste finder sted, lige inden du stiger ombord. Men i Københavns Lufthavn er der ingen kontrol fra gaten frem til flyene. Mens man i lufthavnene i Tyrkiet og Pakistan siden 11. september 2001 har forstærket sikkerhedsberedskabet betydeligt, er der stadig store huller i sikkerheden i Kastrup.

Da jeg er kommet ind i transithallen, går jeg ind på cafe »Gino's Pasta« for at spise. Jeg bestiller en sandwich og får udlevet kniv og gaffel. Selvom to politibetjente går lige forbi mig, kan jeg uden nogen problemer tage kniven og lægge den i lommen.

Kl. 21.00 lukker cafeen, men der sidder stadig kunder ved bordene foran, og personalet gør intet for at indsamle bestikket fra kunderne. Det flyder med knive på cafeens borde.

Vagten ser intet
Lige inden jeg går ombord i flyet, sidder jeg nogle minutter i ventesalen. En af mine medrejsende fotograferer mig, mens jeg holder kniv, barberblade og saks. Der står en sikkerhedsvagt to meter fra mig, men han ignorerer mig og ser den anden vej.

På vej ind i flyet kan jeg med et smil aflevere kniven til en af piloterne, der ser noget forvirret ud, men intet foretager sig.

Da jeg er kommet ombord i flyet, er mine følelser meget blandede. Det har spændende at prøve at smugle kniv, saks og barberblade gennem sikkerhedskontrollen, men det er ikke en leg det her, det er dødelig alvor.