27-årige Francois var til koncert med det amerikanske band Eagles of Death Metal på spillestedet Bataclan i Paris, da terrorister angreb 13. november. Trods nervøsitet glæder han sig til at høre bandet spille koncerten færdig i den franske hovedstad i aften.

'Vi, som overlevede, bliver nødt til at være til koncerten. Det er meget vigtigt for mig. Jeg tror, det bliver et vendepunkt. Vi bliver nødt til at færdiggøre showet og vise dem, der gjorde det, at vi går til koncerter igen, og at livet fortsætter.'

Francois på 27 år bor i den franske hovedstad Paris og arbejder til daglig i reklamebranchen. Han fortæller i et interview med Berlingske, hvordan han oplevede terrorangrebet i Paris 13. november, hvordan han har det i dag, og hvorfor han skal til koncert med Eagles of Death Metal på spillestedet Olympia i aften, tirsdag.

Francois, der ikke ønsker at stå frem med sit efternavn, starter med at tage os med til koncert fredag aften 13. november:

'Jeg var oppe foran til koncerten med ansigtet rettet mod sangeren, da jeg hørte det første skud et stykke bag mig. Jeg så mændene skyde. Jeg lagde mig ned på gulvet. Jeg blev ramt i skulderen og måtte kravle over mod brandudgangen.'

'Det lykkedes mig at komme ud efter omkring fem-ti minutter, og så gemte jeg mig i en lejlighed lige i nærheden. En privat lejlighed. Vi var omkring ti personer derinde, og vi kunne høre alting fra gaden, både politiaktionen og eksplosionen.'

'Jeg husker stadig, det der skete indenfor'

Francois blev senere på natten kørt på hospitalet, hvor han var indlagt natten over, for »det var ikke så alvorligt«, som han siger. En kugle fra en af terroristernes automatgeværer havde ramt ham i skulderen, og efter at være blevet scannet kunne han nøjes med en mindre operation ved såret. Næste morgen forlod han hospitalet.

'Jeg var meget heldig, så min tilstand var faktisk meget okay,' fortæller han.

Sådan har han det også i dag, cirka tre måneder senere, han er 'virkelig okay'.

'Men jeg husker stadig det, der skete indenfor. Og nogle gange kan jeg blive bange i store forsamlinger og for eksempel, når jeg skal med offentlig transport,' fortæller han.

Paris' svar på S-toget, de ofte propfyldte tog på linjerne RER, bruger Francois dog fortsat. Han tager toget hver dag, for det er han nødt til for at komme på arbejde, forklarer han.

'Intet har ændret sig, men jeg tænker stadig på angrebet en gang imellem. Jeg føler mig bare meget heldig og samtidig ked af det, for jeg mistede en ven der. En pige, som stod nogle meter bag mig. Jeg så hende ikke til koncerten, men jeg hørte om hende dagen efter. Det er det hårdeste.'

Bekymret for et nyt angreb

'Men hvad angår mig selv, føler jeg mig ovenpå. Jeg tog på arbejde igen fire dage efter angrebet. Jeg havde virkelig brug for at komme tilbage til hverdagen, for jeg var ret fortabt de dage. At komme på arbejde igen og se venner var den bedste måde at komme videre på,' siger han.

Efter terrorangrebet har Francois været med i en gruppe på Facebook, hvor overlevende har skrevet om deres oplevelse på Bataclan. Her læser han vidneberetninger nærmest hver dag.

'Jeg tænker meget på den aften og vil bare gerne kende detaljerne. Jeg vil gerne vide præcist, hvad der skete indenfor, hvor terroristerne var, hvad de sagde, og hvordan de så ud. Jeg vil vide det hele,' siger han.

I aften skal Francois for første gang siden angrebet være sammen med andre overlevende, når det amerikanske band Eagles of Death Metal spiller deres koncert i Paris færdig på spillestedet Olympia. Ifølge Francois kommer der omkring 900 mennesker. Selv tager han til koncerten med en ven og med den pige, som husede ham i sin lejlighed under angrebet.

'Selvfølgelig er jeg lidt bekymret, men jeg tror ikke, terrorister vil angribe igen. De gjorde det en gang, jeg tror ikke, de vil gøre det en gang til, men man tænker stadig på, hvad der kan ske.'

'Jeg tror, det bliver fedt'

'Jeg tager derhen, fordi jeg har brug for at vide, hvordan folk har det, og jeg vil gerne være en del af det her fællesskab af overlevende. Jeg vil forstå og vide, hvordan folk har det med det her,' fortæller Francois, der er glad for, at det amerikanske band har valgt at spille deres koncert færdig.

'Jeg synes, det er den rigtige beslutning, for de deler den samme historie som os, og de prøvede også at hjælpe. De er en del af vores fællesskab, og de ved, hvordan vi føler. De har virkelig en pointe med at lave det her show, for alle overlevende glæder sig og griner allerede. Alle prøver at gøre det mindre traumatisk,' siger Francois.

Han forventer ikke en timelang tale om angrebet på Bataclan, men derimod en festlig aften:

'Jeg tror, det bliver rock ’n’ roll. Jeg ved, at bandet er meget sjovt og meget amerikansk. De kommer til at være meget positive, og vi skal bare danse og feste. Jeg tror ikke, de gør det meget dramatisk, jeg tror bare, de vil have os til at tænke på noget andet, og jeg tror, det bliver fedt.'

Terrorangrebet i Paris 13. november kostede i alt 130 mennesker livet, mens flere hundrede blev såret. Terrororganisationen Islamisk Stat tog efterfølgende skylden for angrebet.