Han begyndte med at skrive tekster til ’Stjerne for en aften’ og ’Vild med dans’. For nylig modtog han en Bodil for sit manus til Bille Augusts ’Stille hjerte’. Nu har tv-forfatteren Christian Torpe, 36, der har skabt TV2-serien ’Rita’, fået foden indenfor hos to af Hollywoods mægtigste tv-selskaber, Fox Studios og Warner Brothers.

Fandenivoldske Rita har slået dørene op til den internationale tv-verden for den talentfulde unge manuskriptforfatter, efter serien er blevet solgt til USA.

Her er der indspillet et såkaldt pilot-afsnit med skuespilleren Anna Gunn fra ’Breaking Bad’ i hovedrollen.

Anna Gunn fra tv-serien ’Breaking Bad’ spiller Rita i det amerikanske pilotafsnit af ’Rita’. PR-foto
Anna Gunn fra tv-serien ’Breaking Bad’ spiller Rita i det amerikanske pilotafsnit af ’Rita’. PR-foto
Vis mere

Torpe har en fast aftale om at udveksle ideer til nye tv-serier med de amerikanske tv-selskaber og har flere pilot-projekter i gang.

»Bliver det til en amerikansk version af ’Rita’, skal jeg derover at skrive. Men mit hjerte er i projektet – ikke i byen. Det er sindssygt hårdt derovre. Ikke fordi de er onde, men de kører i et helt andet, femte gear,« siger Christian Torpe.

Rita er egentlig en mand

Hvor kommer ’Rita’ fra?

»Hun er en blanding af tre mennesker i mit liv. En del er mig selv. Hun siger mange af de ting, jeg ikke selv tør sige. En del stammer fra en ven, der er skolelærer. Jeg spurgte ham på et tidspunkt, hvor debatten om folkeskolen var på sit allerhøjeste, og alle skød skylden på hinanden om, hvad der var galt, og han svarede: det er forældrene. Det var en sjov indgang til en tv-serie. Og så stammer en del af hendes sarkasme og måde at tale på fra en ven. Det er sjovt, at det alle er mænd. Så hun er skabt som en mand, men er kvinde,« forklarer Christian Torpe.

’Rita’ er på skærmen igen. I virkeligheden er hun en mand, afslører hendes bagmand. Foto: TV 2
’Rita’ er på skærmen igen. I virkeligheden er hun en mand, afslører hendes bagmand. Foto: TV 2
Vis mere

Vejen til Hollywood blev grundlagt på et skrive-kursus på Filmskolen med to amerikanske sitcom-forfattere, Frank Rubin og Nancy Steen, i 2001.

»De skulle prøve at lære os at skrive sit-coms. Det er ikke bare et spørgsmål om ti jokes, men om den gode historie. Jeg var klart den yngste på holdet med mine 23 år, og det blev en øjenåbner for mig. Det var her, jeg fandt ud af, at jeg ville være manuskriptforfatter,« siger Christian Torpe, der siden har skrevet tv-serier som ’Maj og Charlie’ og ’Lærkevej’.

»Jeg blev enormt gode venner med Fred Rubin, der bl.a. er medforfatter til tv-komedien ’Roseanne’, og jeg har boet hos ham, når jeg har været i Los Angeles.«

Christian Torpe har også bidraget til den populære serie 'Lærkevej' fra 2009.
Christian Torpe har også bidraget til den populære serie 'Lærkevej' fra 2009. Foto: TV2
Vis mere

Let og luftigt

Når Christian Torpe er i Los Angeles for at præsentere sine ideer, har hans agent i byen lagt en stram mødeplan.

»De kalder det ’the waterbottle-tour’, for hvert sted bliver du tilbudt en flaske vand. Los Angeles er på størrelse med Sjælland, så ofte er der en times kørsel mellem de fem til seks møder om dagen, hvor det sidste kan slutte ved 19.30-tiden. Du får 20 minutter til at fortælle, hvad serien handler om, og hvad ’cliff-hangeren’ er. Kunsten er at få det til at lyde let og luftigt. Jeg har virkelig kun haft gode oplevelser med de amerikanske producere og producenter. De er velforberedte, høflige, lytter og siger ’tak, det vil vi tænke over’. En del af øvelsen i at overleve derovre er, at man skal lære at sige fra og sige sin mening. Det holder ikke at prøve at please alle. Jo mere, man siger nej, des mere genial synes de, man er,« siger Christian Torpe.

Dansk succes åbner døre

Danske tv-seriers internationale succes har i den grad gjort det nemmere at være dansker.

»Jeg kan aktivt mærke, at det åbner døre. Sjovt nok, er alle vores tv-serier inspireret af amerikanske tv-serier, der nu kigger på de europæiske tv-serier. Alt det, vi tager for givet, er eksotisk og ekstremt for amerikanerne. Men måden at fortælle historier på er den samme,« siger Christian Torpe.

Udsigten til at forsvinde i en af Hollywoods talrige blindgyder skræmmer ham ikke.

»Jeg har ikke alverden at tabe. Jeg har ingen børn, der skal gå i skole. Fungerer det ikke, kan jeg bare tage hjem.«