Subhi Hassan er gået fra at være en rod i indvandrer-miljøet til at være rollemodel for nydanskere.

Som teenager deltog han i flere voldelige demonstrationer for Jihad (hellig krig, red.) mod Israel i København. Demonstrationer, der mest af alt mindede om optøjer på gaderne på Vestbredden - og ikke gaderne i København.

Demonstrationer, hvor flag blev brændt af og sten, jernrør og stænger blev smidt efter politiet og uskyldige forbipasserende.

- Men det er fortid, fortæller den 25-årige skuespiller-debutant Subhi Hassan.

- Den gang var jeg kun 19 år gammel. En lille knægt, fastslår han og kigger på et billede fra en af demonstrationerne - der endte på forsiden af B.T. for næsten seks år siden.

- Jeg vil nok ikke deltage i dag. I hvert fald ville jeg holde mig langt væk fra én med en pistol, forklarer han og understreger, at han ikke kender den bevæbnede mand på billedet.

Subhi Hassan, der for tiden kan opleves i den nye danske film "1:1" som storebroren Tareq, der med et godt gammeldags udtryk kan kaldes familiens sorte får, har for alvor lagt fortiden på hylden og ønsker at se fremad.

- Jeg har et helt andet ansvar i dag. Både over for de unge, men også over for min familie og mine fem mindre søskende, siger Subhi, der til daglig arbejder som filmoperatør i Høje-Taastrup.

Den 25-årige palæstinenser kom til Danmark som 12-årig fra Libanon. Han er opvokset i Taastrup, tæt ved København, og har altid været en stor del af indvandrermiljøet i Københavns forstæder. De sidste par år har han arbejdet med unge småkriminelle nydanskere i Taastrup, og der er ingen tvivl om, at der hersker en vis status omkring hans person. De unge ser op til ham. Subhi Hassan er deres helt. For ikke nok med at han bokser og har overarme som lår, så har han også fået en større birolle i en stor dansk film.

Ikke meget for helterolle
- Det er et kæmpe ansvar. Jeg skal tænke mig om 100 gange, før jeg gør noget nu, forklarer han en anelse ydmyg. Han er ikke meget for at tale om sin nye helterolle blandt de unge i området, men indrømmer, at det kan være en smule overvældende.

- Der er forsvundet en plakat af mig, der hang ved biografen, hvor jeg arbejder. Senere fandt vi ud af, at det var en af drengene fra området, der havde taget den og hængt den op på sit værelse, griner han.

Fire-fem biler til audition
Det er første gang, Subhi medvirker i en film. Han har tidligere optrådt i forestillingen "De Andre" på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Og det var i den forbindelse, han fik kontakt til holdet bag filmen "1:1".

- De ringede og spurgte, om nogle af mine venner ville være interesserede i at komme til audition på en ny film. Og det var de. Jeg fik samlet en fire-fem biler, og så kørte vi af sted, fortæller han.

Godt budskab
Subhi Hassan fik selv rollen som storebroren i filmen. En rolle, som faldt ham meget naturligt.

- Filmen har et godt budskab. Det handler om at bryde cirklen af hævn. Jeg har selv oplevet mange fordomme. Både danskere og indvandrere har fordomme over for hinanden. Men jeg håber, at filmen kan få os alle til at forstå hinanden lidt bedre, siger han.