Kulissen er Danmark, når det er smukkest. Men først og fremmest er det nemt og hurtigt at blive gift her. Derfor kommer udlændinge i tusindtal til sydfynske Ærø for at gifte sig. BT tog til bunkebryllup

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det tager kun et par minutter. Så har begge sagt deres ‘I do’, skrevet under og er erklæret mand og kone.

Sommervinden er kold og klam, men det lille kenyanske bryllupsfølge er ligeglad. De smider de højhælede og poserer kyssende, grinende og dansende for hinandens mobilkameraer i vandkanten på Vestre Strand udenfor Ærøskøbing.

Læs hele historien om bunkebrylluppet på Ærø og få indblik i umage kærlighedshistorier ved at købe et abonnement på BT PLUS. Få første måned gratis.


Kulissen er Danmark, når det er smukkest. Men først og fremmest er det nemt og hurtigt at blive gift her. Derfor kommer udlændinge i tusindtal til sydfynske Ærø for at gifte sig. BT tog til bunkebryllup

Det tager kun et par minutter. Så har begge sagt deres ‘I do’, skrevet under og er erklæret mand og kone.

Sommervinden er kold og klam, men det lille kenyanske bryllupsfølge er ligeglad. De smider de højhælede og poserer kyssende, grinende og dansende for hinandens mobilkameraer i vandkanten på Vestre Strand udenfor Ærøskøbing.

Havet og himlen står i alle nuancer af blå mod korngule kyststriber i baggrunden, hvor en tremastet skonnert - her fem kvarters færgesejlads fra Svendborg - selvfølgelig runder pynten for at fuldende idyllen.

Det er det her, de er kommet for. Et hurtigt bryllup med Ærøs H.C. Andersen-landskab som kulisse.

I baggrunden lyder klapsalver, da endnu et par bliver viet. En tysk bryllupsarrangør, der bliver kaldt Cleo, har dækket et bord-bænkesæt på stranden med hvid dug, to plasticduer og en guldfarvet tallerken, hvor man kan lægge ringene, inden de sættes på fingrene af rette ægtefolk. Og en rød løber, holdt fast af strandsten, er klar til at lede brudene gennem en port af rød velour, hvidt tyl og påsatte roser. Det hele er pladdervådt efter en byge, der kort forinden tvang brudepar rene og giftefogeden til at vente i bilerne.

41 par skal igennem en borgerlig vielse i Ærøskøbing denne tirsdag. Derfor handler bryllupsdagen også om ventetid og papirarbejde. En bryllupsarrangør forklarer proceduren på russisk.
41 par skal igennem en borgerlig vielse i Ærøskøbing denne tirsdag. Derfor handler bryllupsdagen også om ventetid og papirarbejde. En bryllupsarrangør forklarer proceduren på russisk.
Vis mere

Voksede op i Kenya

Jordan Njenga og Tony Njunge er det tredje par, der vies på stranden i dag. De voksede op sammen i Kenya, men bor nu i henholdsvis Tyskland og USA. Det gør det temmelig omstændeligt at få papir på hinanden. Men det er der heldigvis råd for. På Ærø.

- Det var meget besværligt i Tyskland. Men så fandt vi ud af, at det var nemt at blive gift her. Og vi har været i Danmark en gang før og kunne godt lide landet. Naturen er smuk, og menneskene her er så flinke i forhold til resten af Europa, siger Tony Njunge.

En halv time senere har han skiftet til kondisko, og bruden og hendes søster, veninde og datter spiser kiks i bilen ved færgelejet. Bryllupseventyret på Ærø er hurtigt ind - hurtigt ud.

Turistbryllupper er en heftigt voksende industri på Ærø. I 2006 blev 125 udenlandske par gift på øen, men rygtet spredes, og bryllupsarrangørerne reklamerer flittigt. Så sidste år viede giftefogederne i Ærøskøbing 2050 udenlandske par, og i år regner de med at nå op på 2400 turistvielser.

Indtil videre er 1407 par med mere end 130 forskellige statsborgerskaber blevet gift på Ærø i år mod blot 18 danske par.

Alliancer mellem folk af forskellige nationaliteter kan indgås hurtigt og med minimalt papirarbejde i Danmark i forhold til andre lande. Her kræves stort set blot pas, turistvisum og en attest, der dokumenterer, at parterne ikke er gift i forvejen.

En smidig kommune

Og Ærø Kommune er særlig fleksibel. Kommunen samarbejder gerne med bryllupsarrangørerne, der hjælper par med papirer og rejsen, og vier gerne folk efter blot én overnatning på øen.

I tirsdags åbnede kommunekontoret efter sommerferien. 41 par stod i kø til en tirsdags-vielse. Kun valentinsdag og det russiske nytår kan få flere bryllupper i kalenderen på én dag.

Et af parrene er hollandske Marieke Bouwhuijzen (41) og indiske Sajid Siddiqui (22). De mødte hinanden på Facebook for to år siden. Det udviklede sig til ’dybere samtaler’ og hen ad vejen mere. Men ‘dumme regler’ har gjort det svært for dem at være kærester.

F.eks. var de på et tidspunkt adskilt i otte måneder, hvor deres eneste kontakt foregik over chat og skype. Pga. tidsforskellen stod Sajid Siddiqui op midt om natten for at skype med sin kæreste.

- Jeg var deprimeret og græd hver dag, siger han.

- Det var som at leve halvt, siger hans kommende brud.

Turistbryllupperne er en kæmpe gevinst for Ærø. Hvert par betaler 500 kr. for selve vielsen, men parrene og deres gæster skal også overnatte, spise, fotograferes, have sat hår, bundet en brudebuket og sejles frem og tilbage. Turist- og erhvervschef Carl Jørgen Heide estimerer, at Ærøs økonomi årligt bliver boostet med 20 mio. kr. Det svarer til ti pct. af øens normale turismeomsætning og er derfor ’rigtig meget værd at tage med, det kan jeg love dig for,’ som han formulerer det.

Bryllupperne er på en måde for Ærø, hvad sydesalt er for Læsø og kartofler for Samsø.

Øen, der tidligere var et maritimt knudepunkt, affolkes i dag. Der dør omkring tre gange så mange, som der fødes hvert år. Og mister man sit arbejde på øen, søger man mod Svendborg eller Sønderjylland.

Russiske Zhanna forstår ikke nok tysk til, at vielsen i byrådssalen udelukkende kan foregå på hendes kommende mands modersmål. Men tolken lod vente på sig. Derfor lagde nygifte Lena Solovtsova fra Ukraine sin brudebuket og trådte til som oversætter.
Russiske Zhanna forstår ikke nok tysk til, at vielsen i byrådssalen udelukkende kan foregå på hendes kommende mands modersmål. Men tolken lod vente på sig. Derfor lagde nygifte Lena Solovtsova fra Ukraine sin brudebuket og trådte til som oversætter.
Vis mere

En anderledes redning

Derfor er Ærø også begyndt at tage bryllupsindustrien meget alvorligt. Den er sandsynligvis øens utraditionelle redning. Omkring 40 øboer er indtil videre beskæftiget med turistbryllupperne.

Som pensionisten Svend, der pynter sin gamle Ford fra 1930 med flag og blomster og kører brudepar rundt i byens charmerende gader.

To danske og to tyske bryllupsagenturer er bosat på Ærø, og yderligere seks tyske firmaer hjælper par til at blive gift på øen.

Nordens Las Vegas lokker med gammeldags idyl, stokroser og bindingsværkshuse frem for plastic, neon og kasinoer. Men det er langtfra alle, der vælger den store H.C. Andersen-pakke. Af tirsdagens 41 bryllupper foregik ét i den gamle, smukke købmandsgård og fire på stranden. Resten foregik i det - ærligt talt - kedelige rådhus, bygget i røde mursten i 1974.

Allerede klokken ni om formiddagen er forhallen et sammensurium af blandede nationaliteter, kjoler og parfume, tysk og russisk. Der er mange følelser i luften. Forknyt spænding, glad forventning og let forløsning, når parrene kommer ud et efter et.

Sandra Markovic (38) er fra Bosnien, men bor i Tyskland. Hun mødte 30-årige Elike Klodd fra Togo, der pt. bor i Italien, på internettet. De bliver gift på Ærø, fordi det er hurtigt og nemt. I Tyskland havde det taget et år, før de kunne få hinanden, fordi Elike er afrikaner. 
Han taler lidt engelsk og forstår det meste af hendes tysk, når hun taler langsomt. Hun er beskæftigelseskonsulent, og han er byggearbejder. Efter brylluppet tager parret til Bremen, hvor Elikes mor bor. Deres fremtid er i Tyskland.
Sandra Markovic (38) er fra Bosnien, men bor i Tyskland. Hun mødte 30-årige Elike Klodd fra Togo, der pt. bor i Italien, på internettet. De bliver gift på Ærø, fordi det er hurtigt og nemt. I Tyskland havde det taget et år, før de kunne få hinanden, fordi Elike er afrikaner. Han taler lidt engelsk og forstår det meste af hendes tysk, når hun taler langsomt. Hun er beskæftigelseskonsulent, og han er byggearbejder. Efter brylluppet tager parret til Bremen, hvor Elikes mor bor. Deres fremtid er i Tyskland.
Vis mere

Kærlighed og bagtanker

Giftefogederne kører rutineret vielserne på tysk og engelsk. Hvert par fotograferes under vielsen, og der skænkes boblevand og ønskes tillykke bagefter. Giftefogeden skåler i sodavand. Hun skal igennem mange glas sådan en dag.

Det er langtfra prinsessebryllup omgivet af familie og venner, som mange af kvinderne sikkert drømte om som små piger. Det vigtigste formål med at blive gift netop her er, at det går nemt og hurtigt - uden det bureaukratiske sejtrækkeri, parrene med blandet baggrund ellers skulle igennem.

Alligevel er der gjort noget ud af det. Kjoler, jakkesæt, makeup og lakerede negle. Et bryllup er trods alt et bryllup, en ceremoni, der markerer et skel i ens liv, selvom man fornemmer, at nogle af parrene ikke kun har romantiske motiver bag deres ’ja’. For mange af dem er det en formel nødvendighed at få papir på hinanden, så de kan få lov til at leve sammen med deres elskede. Og selvom ingen siger det højt, er det også tydeligt, at det for enkelte mest handler om en adgangsbillet til et bedre liv i et EU-land.

Den 21-årige Anna Ivannikova har forsøgt at kombinere den borgerlige vielse med sine pigedrømme. Den unge kvinde, der er født i Kasakhstan og nu bor i Hviderusland, virker genert og nervøs, som hun står porcelænsfarvet i sin store kjole midt i mylderet på rådhuset. Hun har fået lavet lange glitrende negle og har pyntet håret med diadem og slør. Hendes hvide kjoleslæb knitrer, når det glider hen over rådhusets stride filttæppe.

Anna Ivannikova skal giftes med Dimitri Stezel, der også er 21. Han er ligeledes født i Kasakhstan, men bor nu i Tyskland. Når de er blevet mand og kone, kan det unge par leve sammen i Tyskland.

21-årige Anna Ivannikova og Dimitri Stezel kan endelig leve sammen, nu hvor de er gift.
21-årige Anna Ivannikova og Dimitri Stezel kan endelig leve sammen, nu hvor de er gift.
Vis mere

Anna Ivannikova smiler, da hun kommer ud fra vielsen i byrådssalen. Dimitri Stezel løfter sin pige over dørtærsklen ud fra rådhuset og kysser hende.

En russisktalende bryllupsarrangør lægger sin hånd over hjertet og udbryder rørstrømsk: ’Det er sådanne øjeblikke, der får alt arbejdet til at være det hele værd. Lige præcis det der.’

Anna Ivannikova og Dimitri Stezel er begge 21 og født i Kasakhstan. I dag bor Anna i Hviderusland og Dimitri i Tyskland. Når de er blevet mand og kone, kan det unge par slå pjalterne sammen i Tyskland.
Anna Ivannikova og Dimitri Stezel er begge 21 og født i Kasakhstan. I dag bor Anna i Hviderusland og Dimitri i Tyskland. Når de er blevet mand og kone, kan det unge par slå pjalterne sammen i Tyskland.
Vis mere
De er bare de to til bryllup på Ærø. Marieke Bouwhuijzen (41) følte, at det var mest fair, at hun ikke tog familie og venner med, når nu Sajid Siddiquis familie ikke kan være her. 
Det er hendes andet bryllup og hans første. Hollandske Marieke blev skilt i februar fra sine to børns far. De aftalte for længe siden at lade sig skille, men børnene var for små til at undvære deres far, så forældrene blev boende sammen i fordragelighed. Mariekes eks-mand havde ikke noget imod, at hun udviklede følelser for 22-årige Sajid fra Indien. Han godkendte Sajid, da han så, hvor glade børnene er blevet for ham. Parret er endda kørt til Danmark i eksmandens bil. 
Sajid er eksportmanager, og Marieke var bygningsingeniør, før hun fik børn og blev hjemmegående husmor. I dag leder hun efter job og studerer homøopati. Parret regner med at bosætte sig i Belgien.
De er bare de to til bryllup på Ærø. Marieke Bouwhuijzen (41) følte, at det var mest fair, at hun ikke tog familie og venner med, når nu Sajid Siddiquis familie ikke kan være her. Det er hendes andet bryllup og hans første. Hollandske Marieke blev skilt i februar fra sine to børns far. De aftalte for længe siden at lade sig skille, men børnene var for små til at undvære deres far, så forældrene blev boende sammen i fordragelighed. Mariekes eks-mand havde ikke noget imod, at hun udviklede følelser for 22-årige Sajid fra Indien. Han godkendte Sajid, da han så, hvor glade børnene er blevet for ham. Parret er endda kørt til Danmark i eksmandens bil. Sajid er eksportmanager, og Marieke var bygningsingeniør, før hun fik børn og blev hjemmegående husmor. I dag leder hun efter job og studerer homøopati. Parret regner med at bosætte sig i Belgien.
Vis mere


Det var en pludselig indskydelse at tage til Ærø og blive gift, fortæller 57-årige Christian Bock fra Tyskland med armen om sin brud, 30-årige Clara Abucay fra Filippinerne. 
- Fordi her er så romantisk. Det er et smukt sted, svarer han på spørgsmålet om, hvorfor valget faldt på den sydfynske ø.
Clara skal hjem at vende, før parret kan blive familiesammenført og bo sammen som mand og kone i Tyskland. Christian er lærer og Clara er programmør.
Det var en pludselig indskydelse at tage til Ærø og blive gift, fortæller 57-årige Christian Bock fra Tyskland med armen om sin brud, 30-årige Clara Abucay fra Filippinerne. - Fordi her er så romantisk. Det er et smukt sted, svarer han på spørgsmålet om, hvorfor valget faldt på den sydfynske ø. Clara skal hjem at vende, før parret kan blive familiesammenført og bo sammen som mand og kone i Tyskland. Christian er lærer og Clara er programmør.
Vis mere


32-årige Edwin Ortiz er amerikaner og udstationeret på US Air Force-basen Rammstein i Tyskland. Han forelskede sig i spanske Veronica Christina Sanz (32) for 14-15 måneder siden. Og i februar opsagde hun sit job som forsikringsagent og flyttede til Tyskland for at bo sammen med ham. 
De havde hørt, at det er nemt at blive gift i Danmark og valgte en dansk bryllupsarrangør, de fandt på nettet, fordi det var billigt, og arrangøren var god til at forklare, hvilke papirer der skulle bruges. F.eks. kom det bag på Edwin, at han skulle dokumentere, at han ikke allerede er gift. Det kunne han gudskelov.
Parret har taget Veronicas søster og en lille hund i en taske med til deres ø-bryllup. Bruden holder sig på maven på en måde, der antyder, at to nok bliver til tre, inden året er omme.
32-årige Edwin Ortiz er amerikaner og udstationeret på US Air Force-basen Rammstein i Tyskland. Han forelskede sig i spanske Veronica Christina Sanz (32) for 14-15 måneder siden. Og i februar opsagde hun sit job som forsikringsagent og flyttede til Tyskland for at bo sammen med ham. De havde hørt, at det er nemt at blive gift i Danmark og valgte en dansk bryllupsarrangør, de fandt på nettet, fordi det var billigt, og arrangøren var god til at forklare, hvilke papirer der skulle bruges. F.eks. kom det bag på Edwin, at han skulle dokumentere, at han ikke allerede er gift. Det kunne han gudskelov. Parret har taget Veronicas søster og en lille hund i en taske med til deres ø-bryllup. Bruden holder sig på maven på en måde, der antyder, at to nok bliver til tre, inden året er omme.
Vis mere

Alexander Rotai (34) og Inna Nazarko (26) er fra hhv. Tyskland og Rusland. De kom til Ærø dagen før, fordi det er nemmere at blive gift her. Der er ikke så meget papirarbejde. De tager en færge hjem lige efter vielsen og skal holde bryllupsfest i Rusland senere.
Alexander Rotai (34) og Inna Nazarko (26) er fra hhv. Tyskland og Rusland. De kom til Ærø dagen før, fordi det er nemmere at blive gift her. Der er ikke så meget papirarbejde. De tager en færge hjem lige efter vielsen og skal holde bryllupsfest i Rusland senere.
Vis mere


Lena Solovtsova (28) er fra Ukraine og mødte sin gom, 34-årige Anatol Kayser fra Tyskland, da hun tog sprogkursus i Berlin. Parret tilbringer to dage på Ærø, fordi de gerne vil se den smukke ø. Lenas familie ville gerne have været med til brylluppet, men krigen i Ukraine gjorde det umuligt. Anatols mor ville også gerne have været med, men holdt op med at presse på, da hun hørte, at man skal sejle for at komme til Ærø. Hun må vente, til de nygifte kommer hjem til Berlin, hvor de vil holde en fest med Anatols familie. Lenas familie kommer efter krigen, har de lovet.
Lena Solovtsova (28) er fra Ukraine og mødte sin gom, 34-årige Anatol Kayser fra Tyskland, da hun tog sprogkursus i Berlin. Parret tilbringer to dage på Ærø, fordi de gerne vil se den smukke ø. Lenas familie ville gerne have været med til brylluppet, men krigen i Ukraine gjorde det umuligt. Anatols mor ville også gerne have været med, men holdt op med at presse på, da hun hørte, at man skal sejle for at komme til Ærø. Hun må vente, til de nygifte kommer hjem til Berlin, hvor de vil holde en fest med Anatols familie. Lenas familie kommer efter krigen, har de lovet.
Vis mere

Zhanna (42) fra Rusland og tyske Sergei Zeiser (40) havde et sjovt bryllup. Først måtte en anden brud træde til som tolk, og så kunne Sergei ikke få vielsesringen på sin bruds finger. Zhanna grinede højt, da han endte med at bruge spyt for at få ringen på plads.
Zhanna (42) fra Rusland og tyske Sergei Zeiser (40) havde et sjovt bryllup. Først måtte en anden brud træde til som tolk, og så kunne Sergei ikke få vielsesringen på sin bruds finger. Zhanna grinede højt, da han endte med at bruge spyt for at få ringen på plads.
Vis mere