Forskerne forstår det ikke, men det sker gang på gang:

Studier finder, at tandhygiejne og hjerteproblemer på en eller anden måde ser ud til at hænge sammen.

Det kunne være et tilfælde, eller det kunne tyde på, at tandsygdomme og tab af tænder er forbundet med hjerte-kar-systemet. Men lige nu er der ikke noget bevis på sammenhængen.

Det skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk.

For selvom flere studier har vist en sammenhæng mellem tandhygiejne og hjerteproblemer, så har et studie fra 2017 med næsten en million mennesker ikke fundet nogen sammenhæng mellem tab af tænder og hjerte-kar-sygdomme.

Ét studie er selvfølgelig ikke nok til at vælte hele idéen, så der er brug for yderligere forskning på området - ikke mindst efter at et nyt studie om emnet netop er udgivet.

Studiet, der er udført blandt 161.286 mennesker i Korea, har endnu engang fundet, at tandbørstning kobles til en lavere risiko for hjerteflimmer.

Forskerne fulgte de medvirkende igennem 10,5 år. De konkluderer, at voksne mellem 40 og 79 år, som børstede deres tænder mere end 3 gange om dagen, havde en 10 procent lavere risiko for hjerteflimmer og 12 procent lavere risiko for hjertefejl.

Resultaterne var endda uafhængige af alder, køn, socioøkonomisk status, motion, alkoholforbrug, BMI, og andre problemer med helbredet.

Studiets konklusioner lægger sig op ad et studie fra sidste år, hvor forskere fandt, at mennesker, der børster tænder mindre end to gange om dagen, havde en tredoblet risiko for at få et hjerteanfald.

Dengang advarede en hjertelæge og professor emeritus ved University of California Ann Bolger om, at resultaterne ikke viste en årsagssammenhæng, men kun et statistisk sammenfald. Resultatet kan i virkeligheden skyldes, at de, der børster tænder, generelt også passer bedre på sig selv, påpegede hun.

Også i dag efter det seneste studie understreger to uafhængige forskere i en nyudgivet leder, at det stadig er for tidligt at udlede noget med sikkerhed.

»Kausaliteten (årsagssammenhængen, red.) mellem disse sammenfald er uklare, og det er for tidligt at anbefale tandbørstning som en forebyggelse af hjerteflimmer og hjertefejl« skriver de to forskere Pascal Meyre og David Conen i lederen.

I lederen, der er udgivet i tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology, lægger forskerne dog op til debat om, hvorvidt sammenhængen måske er værd at undersøge nærmere.

Andre artikler på Videnskab.dk: