Forskerne jubler fra Arizona til København. Nu er det helt sikkert: Der er vand på Mars. Det oplyser NASA torsdag

Den amerikanske rumfartsadministration Nasas rumsonde Phoenix bekræfter, at der er vand på Mars.

- Vi har vand, jubler forskeren William Boynton fra University of Arizona i en Nasa-erklæring.

- Vi har set beviser på dette isvand tidligere i observationer foretaget af rumsonden Mars Odyssey og i forsvindende stumper observeret af Phoenix sidste måned, men dette er første gang, at vi har rørt ved og smagt på marsiansk vand, siger Boynton.

Rumsonden Phoenix landede på planeten Mars' nordpol 26. maj i år. Sondens opgave har været igennem tre måneder at undersøge forholdene i den nordligste del af Mars.

Phoenix er udstyret med avanceret teknologi til at grave i permafrosten i det nordlige Mars for at undersøge, om der har været liv på den røde planet.

Phoenix er på jagt efter vand og is, for selv om Mars er en ørkenplanet, er der tegn på is lige under overfladen. Specielt den nordlige pol lader til at have store mængder frossent vand gemt under overfladen.

Phoenix har med sin robotarm gravet ned til det frosne vand. Phoenix missionens ultimative mål er at afgøre om der er mulighed for liv på Mars, men derudover vil sondens eksperimenter give os mere viden om vandets historie på Mars og om de klimaforandringer, der er sket på planeten.

Phoenix har også dansk udstyr om bord. Forskere fra Aarhus Universitet og Niels Bohr Instituttet har været med til at udvikle noget af den teknik, som Phoenix bruger til at undersøge vindforholdene på Mars.

Aarhus Universitet har bygget et instrument til at måle vindhastigheden og vindretningen i den tynde atmosfære på planeten. Københavns Universitet har bygget en stribe magneter med farveprøver, der skal bruges til at farvejustere de optagelser, der laves med sondens kameraer. Magneterne kan dog også fortælle om mineralsammensætningen af støvet i planetens atmosfære.

Det har kostet næsten en milliard dollar at sende Phoenix af sted.