Behandlingen af brystkræft er blevet mere effektiv, efter lægerne i stigende grad bruger gentest

Det kan sammenlignes med præcisionsbomber, der med stor nøjagtighed rammer netop der hvor fjenden er. På samme måde hjælper moderne gentestning med at gøre bekæmpelsen af kræft endnu mere effektiv.

Lægerne bruger i stigende grad gentest i behandlingen af brystkræft. På den måde kan man målrette behandlingen, så den får større effekt. Blandt andet er antallet af screeninger for et særligt brystkræft-gen, BRCA, steget til det dobbelte på bare fire år.

Det skriver Regio, Danske Regioners analysemagasin, der udkommer mandag.

Brystkræftpatienter er blandt de første, men metoden ventes at blive udbredt til flere sygdomsområder.

»Udviklingen går mod at screene for flere og flere gener,« siger Finn Cilius Nielsen, overlæge fra afdelingen for Genomisk Medicin på Rigshospitalet ifølge magasinet Regio.

Med de nye genscreeninger kan man blandt andet se, hvilke patienter der er modtagelige for specifikke medicintyper. Dermed bliver behandlingen endnu mere præcis end før og patienter kan undgå at tage medicin, der i værste fald kan skade dem endnu mere.

Det gælder blandt andet et lægemiddel som Herceptin, der kun virker på mellem 15-25 pct af patienterne. Tilmed kan det give bivirkninger som hjerte- eller lungeproblemer.

»I fremtiden vil antallet af lægemidler mod kræft vokse og i takt med det vil vi indføre nye gentest således at alle patienter behandles på et rationelt grundlag, ligesom patienter der ikke har gavn af lægemidlerne vil kunne undgå en uvirksom behandling,« siger Finn Cilius.