Ældre på plejehjem i landets kommuner må fremover se langt efter saftevandet.

I bestræbelserne på at få de ældre på plejehjemmene i Københavns Kommune til at indtage mindre sukker, har kommunen besluttet at forbyde saftevand. Og den beslutning har skabt stor utilfredshed blandt de ældre. Det skriver 24timer torsdag.

- Beboerne blev meget utilfredse, da vi for otte måneder siden stoppede med at servere saftevand, fortæller Jette Hansen, der til dagligt arbejder på et plejehjem i København.

Og ifølge Margrethe Kähler fra Ældre Sagen er der efterhånden gået for meget ’sundhedspjat’ i den. Hun peger på, at saftevandet er decideret gavnlig for de ældre i hverdagen – især for de demente.

- Når demente drikker søde sager, aktiveres deres hukommelse om gode oplevelser tidligere i livet, så ved at forbyde det fjerner man en af de små glæder, som især demente ældre har tilbage.

HVAD SYNES DU OM, AT DE ÆLDRE PÅ PLEJEHJEM I KØBENHAVN FREMOVER IKKE MÅ DRIKKE SAFTEVAND? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.

Samme overbevisning er Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank, af. Hun understreger, at man skal lade de ældre nyde den sidste del af deres liv, frem for at forsøge at opdrage dem til at blive sunde og atletiske.

Hos Københavns Kommunes Kostsekretariat afviser man dog, at man har lavet regler, der direkte fratager plejehjemmene muligheden for at servere de søde drikke.

- Plejehjemmene har selvbestemmelse, men vores anbefaling er, at de begrænser indtaget af saftevand. Så de må godt få saftevand, men det det skal være i begrænsede mængder og ikke i dagligdagen. Det er der gode ernæringsfaglige argumenter for, siger Stine Merrild Bækgaard fra Københavns Kommunes Kostsekretariat.

Hvad synes du om, at de ældre på plejehjem i København fremover ikke må drikke saftevand?

Er det godt, at Københavns Kommune bekymrer sig om de ældres helbred? Eller skal de bare lade de ældre nyde de sidste år af deres liv?


Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.