I USA har man naturligvis ytringsfrihed. Men det forhindrer ikke folk i hvert år at skrive ind og foreslå, at en bog bliver fjernet fra landets skoler og biblioteker. Det kaldes i systemet en anmeldelse, men har altså ikke noget med boganmeldelser at gøre.

De typiske årsager til anmeldelser er i nævnte rækkefølge: anstødeligt seksuelt indhold, groft sprogbrug, indhold, der er uegnet i forhold til den påtænkte læsers alder, vold og sidst men ikke mindst, homoseksualitet. Sådan forholdt det sig i hvert fald i en undersøgelse over alle klager i perioden 2000-2009, foretaget af Foreningen af Amerikanske Biblioteker, American Library Association (ALA).

I sagens natur vil nye bestsellers, der får meget omtale i medierne, nemmere finde vej på listen end så mange gamle klassikere, men i oversigten over sidste års ti mest anmeldte bøger kan man for første gang finde det, man kunne fristes til at kalde klassikeren over dem alle, nemlig Biblen, der ligger på en sjetteplads.

James LaRue fra ALAs Afdeling for Intellektuel Frihed fortæller til Huffington Post, at selv om Den Gode Bog i mange år er blevet anmeldt for sit religiøse indhold, er det første gang, at den er på top ti. Og det har fået konservative politikere til at råbe vagt i gevær: USA er det land i verden, der har flest kristne, men nu vil man forhindre, at de kan dyrke deres tro frit, lyder det.

Sex og religion hitter

I det hele taget er der to temaer, der går igen i anmeldelserne af top ti: Sex (herunder specifikt homoseksualitet) – som er blandt årsagerne i de fire mest anmeldte bøger – og religion. Mens Biblen som sagt ligger på en sjetteplads, ligger andenpladsen ifølge salgstallene på en hel del danske natborde. Der er nemlig tale om »Fifty Shades of Grey«, og her er der flere, der frygter, at teenagere vil lade sig inspirere af bogens sadomasochistiske indhold og selv give sig i lag med lak, læder og det, der er værre.

ALAs James LaRue fortæller videre til Huffington Post, at folk normalt klager over Biblens religiøse indhold, sker det også, at den får klager over »seksuelt indhold, der er upassende for mindreårige«. Desuden er der en række mennesker, der fejlagtigt tror, at det er i strid med USAs adskillelse af kirke og stat at have religiøse skrifter på offentlige biblioteker.

Sociologen Ryan Cragun fra University of Tampa siger til Huffington Post, at Biblens placering i det dårlige selskab på top ti-listen kan skyldes sekularister, der egentlig ikke ønsker bogen fjernet fra bibliotekshylderne, men vil skabe opmærksomhed om det, de opfatter som en dobbeltmoral, der mange steder i det amerikanske samfund giver Den Gode Bog fortrinsret i forhold til andre bøger.

Under alle omstændigheder skal amerikanske læsere ikke frygte at hverken Biblen eller »Fifty Shades of Grey« bliver fjernet fra hylderne.

Som James LaRue siger: »Her i the home of the brave læser frie mennesker frit.«