I morgen klokken lidt i ti er det præcis et år siden, verden på et splitsekund styrtede i grus for en dansk-irsk familie

Maria O’Shea, født og opvokset nær Gærum ved Frederikshavn, holdt sammen med sin mand Brian og parrets fire børn ferie fra hverdagen i Australien og var i Danmark på familiebesøg.

Men på denne strålende solskins-formiddag 16. juli 2013 blev alt forvandlet til kaos i et katastrofalt øjeblik, da den lejede Citroën Berlingo, som Maria O’Shea sad bag rattet i og med alle fire børn fastspændt i sæderne bagved, blev påkørt i siden med enorm kraft, så 11-årige Søren, Saoirse på ni og Connor på tre år mistede livet.

Verden har ikke siden været den samme for familien, som nu består af Maria og Brian og parrets yngste barn, den nu halvandet år gamle Torben, der også var med i ulykkesbilen, og som, i modsætning til sine tre ældre søskende, overlevede.

- Det har været et år, hvor vi har været nødt til at acceptere tingenes tilstand blot for at overleve, siger Brian O’Shea til BT i dette interview med parret, som i øjeblikket er tilbage i Danmark.

Svært gensyn

Et i forvejen hårdt og svært gensyn, efter katastrofen indtraf som et lyn fra en klar himmel i fjor. Og et ophold, som i sig selv er blevet indledt nærmest absurd og mareridtsagtigt, idet lille Torben, parrets sande holdepunkt i tilværelsen, forsvandt fra sin mor og far lørdag aften, da de som så ofte før var ude at plukke bær i skoven, få hundrede meter fra Marias barndomshjem. Drengen blev lykkeligvis fundet i god behold.

Men der skulle gå en hel nat og næsten otte timers desperat nervøsitet og massiv eftersøgningsindsats, koordineret af Nordjyllands Politi, før Torben klokken 5.10 i de tidlige morgentimer søndag blev fundet liggende i skovbunden. Af sin egen far såmænd, som på eget initiativ var gået ind i skoven og dér fandt sin lille dreng liggende helt stille på maven 600 meter fra det hindbærkrat, hvor han fra det ene øjeblik til det næste forsvandt lørdag aften.

Et mareridt

Med Torbens forsvinden måtte Maria og Brian gennemleve det værste mareridt, inden deres lille guldklump lykkeligvis blev fundet. For han er og bliver omdrejningspunktet i deres tilværelse nu mere end nogensinde.

- Det er Torben, som holder os oppe. Nogle dage kan være svære, og andre gange er det lettere. Når han løber rundt i huset og laver larm, så er det meget livsbekræftende. Men når han er faldet i søvn, så er der stille. Helt stille. Så kan det nogle gange være som en bølge, der rammer én, siger Brian O’Shea, mens han tager en ekstra dyb indånding.

LÆS HELE INTERVIEWET MED FORÆLDRENE I BT TIRSDAG