Lyt til artiklen

Valgt ved en fejl. Det er situationen for det nye radikale folketingsmedlem Martin Lidegaard. Situationen har rystet Det Radikale Venstre fra top til bund. Men den nyvalgte står fast.

»Jeg trækker mig ikke, og jeg er heller ikke blevet bedt om at trække mig,« siger Martin Lidegaard, 34, der allerede i går var med til det første gruppemøde på Christiansborg. Også på partiets egen hjemmeside på internet er han præsenteret som en del af det nye radikale folketings-team.

Tilbage sidder den vragede. Charlotte Fischer, 38 år, er rasende over, at Martin Lidegaard klamrer sig til taburetten. »Jeg føler, det er uretfærdigt, at den plads, vælgerne har givet mig i Folketinget, pludselig er væk på grund af en fejl,« siger hun.

Fejlen er klokkeklar. I Det Radikale Venstre er reglen, at alle kandidater opstiller sideordnet. På den måde er de personlige stemmer afgørende. Men i hovedstaden blev alle ved en fejl sat på en kandidatliste med kredsvis opstilling, hvor listestemmerne kan være afgørende.

Charlotte Fischer scorede næsten dobbelt så mange personlige stemmer som Martin Lidegaard - nemlig 917. Han fik kun 517. Men på grund af fejlen fik han gavn af listestemmerne - og plads i Folketinget.

»Det mest anstændige og moralsk rigtige ville være, hvis Martin Lidegaard selv trak sig,« siger Charlotte Fischer. Martin Lidegaard vil ikke kommentere på det »moralske« og »anstændige«.

»Det er en beklagelig fejl og en svær situation. Men jeg kan ikkegøre andet end at holde mig til reglerne,« siger han. Og vedtægterne i Det Radikale Venstre står ikke over valgloven.