Den urealistiske folkefest med deltagelse af engelske og tyrkiske fodboldfans eksploderede onsdag eftermiddag forud for UEFA Cup-finalen i fodbold i et masseslagsmål omkring Rådhuspladsen og Strøget i København.

Ved 16-tiden kom det til sammenstød imellem 100 engelske hooligans og politiet, der ifølge øjenvidner brugte tåregas. Det hele endte i et omfattende slagsmål imellem engelske og tyrkiske hooligans, hvor der blev kastet med caféborde, cykler og stole i området mellem Gammel Torv og Rådhuspladsen.

Politiet tog opstilling langs Vester Voldgade, der var afspærret, og besluttede også at sende politiheste ind for at dæmpe situationen, hvor englændere og tyrkere nu drev hinanden rundt på forskellige steder på Rådhuspladsen.

Ifølge et øjenvidne blev flere TV-folk i området slået af engelske fodboldfans, og der blev rekvireret en ambulance til HT's bygning på Rådhuspladsen, hvor en mand tilsyneladende var slemt tilskadekommen.

Kort før 16.30 opstod der nye slagsmål på Vesterbrogade, hvor engelske tilhængere brændte flag af. På dette tidspunkt havde politiet forseglet Rådhuspladsen med biler og betjente ud mod Vesterbrogade, hvor en stor gruppe engelske hooligans opholdt sig. En politimand var tilsynelandende blevet såret i Studiestræde tæt ved Rådhuspladsen.

Der gik forlydender om, at der blandt englændere var set personer, der bar mærker fra den højreekstremistiske gruppering National Front.

Samtidig blev flere tyrkiske tilhængere set gå rundt med jernstænger og trækøller i hænderne, mens de brugte deres halstørklæder til at forbinde blødende sår.

Lidt senere ophævede politiet afspærringen ved Vesterbrogade, hvorefter en gruppe englændere stormede indgangen til Tivoli.

Det lykkedes dog ikke den engelske gruppe at trænge ind i Tivoli, hvor nogle tyrkere havde søgt tilflugt, da politiet skred ind og anholdt adskillige mennesker.

Derefter fortsatte slagsmålene i Jernbanegade og ved Cirkusbygningen, og klokken 16.40 affyrede politiet igen tåregas ved Scala. Mange mennesker søgte tilflugt i butikker og forretninger i området, og på Rådhuspladsen havde trafikanterne svært ved at komme igennem tåregassen.

Øjenvidner fortalte, at tyrkiske hooligans havde opsøgt englændere på pubberne i området, og en tilskadekommen tyrker fik på et tidspunkt revet sit ene øre af under masseslagsmålet.

Udviklingen onsdag eftermiddag bekræftede den frygt, de fleste danskere har haft forud for finaleopgøret imellem engelske Arsenal og tyrkiske Galatasaray i Parken.

Efter at to Leeds-tilhængere blev dræbt op til semifinale-opgøret mellem engelske Leeds og Galatasaray i Istanbul, har forventningerne til finalekampen i København mest af alt drejet sig om risikoen for et engelsk hævntogt i Danmark med efterfølgende masseslagsmål.

Det gjorde heller ikke udsigten til nogle hyggelige fodboldtimer bedre, da en Arsenal-tilhænger tirsdag aften blev stukket ned med kniv i det indre København.

Men tidligere på finale-dagen var der ikke meget, der tydede på slagsmål og voldelige sammenstød. Såvel tyrkiske og engelske tilrejsende invaderede i formiddagstimerne på det nærmeste København. Hovedparten ankom med fly til Københavns Lufthavn i Kastrup, hvor der blev sunget primært af tyrkerne.

Ved 11-tiden bredte de sågar et over hundrede meter langt flag ud i ankomsthallen i lufthavnen og gav en smagsprøve på kulissen til aftenens finale-opgør i Parken.

Beskeden fra de tyrkiske tilrejsende lød hele tiden på, at de bestemt ikke ønskede ballade, men bare var glade for, at deres hold var nået helt til UEFA Cup-finalen. Englænderne kom dumpende med fly fra London, og de to holds tilhængere gik ofte side om side i ankomsthallen, uden at de så ud til at bemærke det selv. De engelske Arsenal-fans lignede mest af alt nogle, der havde haft en hård aften på den lokale pub, og som havde sovet branderten ud i flyvet.

I indre by var gaderne næsten forvandlet til en stor markedsplads i de to klubbers farver rød-gul- og hvid.

Rådhuspladsen tilhørte tyrkerne, mens englænderne søgte ind på de nærmeste pubber i området. På The Dubliner på Amager Torv havde Arsenal-fans bredt et kæmpe flag ud på torvet og så ud til fuldstændig at eje pubben denne dag.

På Rådhuspladsen blev det tyrkiske flag hejst i en af flagstængerne, som et bevis på den totale invasion og belejring af hovedstaden. Københavnerne i indre by kunne efterhånden føle det som om, han eller hun deltog i en fest, hvor man ikke rigtig føler sig hjemme, fordi man ikke er inviteret.

Det hele handlede om gæster, omsætning og Wonderful Copenhagen, indtil festen blev smadret af gæsterne før hovedretten ved 16-tiden. /ritzau/