Tyrkiske borgere beskylder på sociale medier deres regering for at dække over det reelle antal af coronasmittede.

For kan det virkelig passe, at myndighederne kun kender til ét tilfælde af smitte i landet? I nabolandet Iran er over 8.000 smittet.

Også Tyrkiet-ekspert og journalist Deniz Serinci er skeptisk.

»Det undrer mange, inklusive mig. Tyrkiet har over 80 millioner indbyggere med mange nationaliteter fra hele verden, hvilket medfører stor rejseaktivitet,« påpeger han.

Ambassadør: Vi spiller fair

Ifølge Tyrkiets ambassadør i Danmark, Uğur Kenan İpek, er der en god forklaring.

Uğur Kenan İpek, er det ikke underligt, at Tyrkiet kun har registreret et tilfælde af smitte, når jeres naboland Iran har over 8.000 tilfælde?

»Da krisen begyndte i Iran, tog den tyrkiske regering allerede fra første dag strenge midler i brug og lukkede grænsen til Iran,« siger ambassadør Uğur Kenan İpek.

Var det ikke 23. februar?

»Jeg husker ikke den præcise dato. Men da det første tilfælde blev registreret, blev grænserne mellem Tyrkiet og Iran lukket,« siger han.

Det første tilfælde af smitte i Iran blev dog registreret 19. februar, men først 23. februar lukkede Tyrkiet grænsen.

Hvad siger du til de tyrkiske borgere, der på sociale medier beskylder regeringen for at dække over det rigtige antal smittede?

»De kan sige, hvad de vil. Der er ingen regering, der ønsker at tilbageholde informationer, som truer befolkningens sundhed,« svarer Uğur Kenan İpek.

'Danskere udgør en fare'

Der er fordele ved at præsentere et lavt antal smittede. Et højt antal smittede påvirker økonomien, ligesom vi ser i Danmark nu. Så der er fordele?

»Det er dit udsagn. Den tyrkiske regering har aldrig haft den indstilling over for sit folk. Vi spiller spillet meget fair,« svarer ambassadøren.

Men et land, der har over 80 millioner indbyggere med nationaliteter fra hele verden, som medfører stor rejseaktivitet – en del asiatiske lande er ramt – er det virkelig sandsynligt, at den tyrkiske regering kun kender til ét tilfælde?

»Den tyrkiske regering kan ikke forbyde sine borgere at rejse. Men vi fraråder rejser, medmindre det er virkelig nødvendigt.«

Men mit spørgsmål er, at I har over 80 millioner borgere med nationaliteter fra hele verden, stor rejseaktivitet – så er det virkelig sandsynligt, at den tyrkiske regering kun kender til ét tilfælde?

»Jeg kan se din pointe, og hvor du gerne vil føre den her samtale hen. Men lad mig minde dig om, at vi fra den første dag installerede termografiske kameraer i de internationale lufthavne. Så alle ankomne passagerer er blevet undersøgt af de kameraer. Folk er blevet sat i karantæne i 14 dage og testet,« forklarer Uğur Kenan İpek.

Det danske udenrigsministerium fraråder nu al rejse til Tyrkiet, hvad mener du om det, når I kun har ét smittetilfælde?

»Hvis det er sandt, er jeg taknemmelig, for så beskytter de min befolkning. Hvis danskere rejser til Tyrkiet, udgør det en fare. Så tak.«

Der hamstres også i Tyrkiet

Tyrkisk politi har i en pressemeddelelse meddelt, at den starter efterforskninger af personer, der har omtalt coronavirus på sociale medier, og som ifølge politiet 'med deres statusopdateringer skaber frygt'.

Men det kan give god mening, forklarer ambassadøren:

»Jeg kan godt forstå hvorfor. For at undgå paniksituationer eller for at undgå, at folk drager nytte af krisen, forsøger politiet at forhindre det. Meget klogt, faktisk, fortæller de, at hvis nogen forsøger at skabe panik, vil der blive indledt en sag mod dem. Da jeg var i Fakta i morges, så jeg, hvordan folk går i panik,« siger Uğur Kenan İpek.

Hvordan kan man drage nytte af at skabe panik? 

»Det kan du. I mange lande hamstrer folk nu mad og håndsprit.«

Det faktum, at mange i Tyrkiet nu hamstrer fødevarer – som vi ser i Danmark – beviser det ikke blot, at borgerne ikke stoler på, at der kun er ét tilfælde af corona?

»Nej. Det har ikke noget at gøre med tillid. Et eller flere tilfælde – hvis folk vil købe noget, er det deres ret. Det har ikke noget at gøre med tillid til regeringen.«

Men det faktum, at I kun har registreret ét tilfælde, og folk alligevel begynder at hamstre – det må være et tegn på, at de ikke tror på, der kun er ét tilfælde?

»Nej, jeg er ikke enig. Vores folk stoler på deres regering. Der er ingen spekulation om manglende tillid. Det ville jeg ønske, du kunne forstå.«

Så hvorfor hamstrer de?

»Fordi de vil hamstre. Hvorfor hamstrer danskerne?«

Fordi vi har mange tilfælde af corona – over 400.

»Jeg er ligeglad, om det er 400 eller ét tilfælde. Hvis jeg vil hamstre, så hamstrer jeg. Du kan ikke spørge mig hvorfor. Det er min ret som borger i ethvert land. Okay? Jeg ønsker dig en god dag.«

Næsten alle medier i Tyrkiet er styret af præsident Erdogan, og her har styret ifølge Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci serveret en positiv historie om regeringens håndtering.

»Officielt siger Tyrkiet, at de har forhindret corona ved at være ekstra påpasselige.«