Mystikken var stor. Ivar Hansens død et chok. Og raseriet i Statsministeriet var til at tage og føle på. Statsministeren forlanger »personlig disciplin« af sine ministre. Det fremgår af en ny bog

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Chokket over, at formanden for Folketinget, Ivar Hansen (V), var død, ramte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) dobbelt hårdt. For lige efter fulgte afsløringen af, at det skete midt om natten i fødevareminister Mariann Fischer Boels lejlighed i det indre København. Det passede ikke den retlinede regeringschef.

I bogen om det danske EU-formandskab »I spidsen for Europa« kommer der nye oplysninger om dødsfaldet frem. Forfatterne Thomas Lauritzen og Michael Ulvemann kan bl.a. afsløre, at Anders Fogh Rasmussen allerede få timer efter Ivar Hansens død den 11. marts kort før kl. 01.00 bliver vækket af en embedsmand.

Politiets Efterretningstjeneste har ringet og alarmeret Statsministeriet, der altså vækker statsministeren. Oplysningen er interessant, fordi den afslører, at der i ly af almindeligt hemmelighedskræmmeri trods alt bliver holdt nøje øje med landets øverste top.

Og så er den interessant, fordi Anders Fogh Rasmussen med den natlige vækning fra PET må vide mere om dødsfaldet, end han umiddelbart giver indtryk af på sit ugentlige pressemøde samme formiddag. Da afviste han at kende til de nærmere omstændigheder om Ivar Hansens død.

I løbet af dagen opstår et rygte om, at Ivar Hansen er blevet fundet død på gaden. Først sent om aftenen indrømmer Mariann Fischer Boel i en pressemeddelelse, at Ivar Hansen døde i hendes hjem.

Den historie fortæller blandt andre B.T. dagen efter, mens andre aviser forsøger at tie omstændighederne ihjel. Anders Fogh Rasmussen er ifølge bogen »I spidsen for Europa«, som han selv har bidraget til, rasende over, at endnu en minister er kommet op at hænge på en sag, der intet har med minister-jobbet at gøre.

I dårligt humør
Ifølge bogen raser Fogh over, at »ministrene ikke er i stand til at udvise et minimum af personlig disciplin i de år, de er betroet ministerposter«. Årsagen til, at episoden optræder i den nye bog om formandskabet, er, at Fogh dagen efter Ivar Hansens død skulle gennemse og godkende den TV-udsendelse, som DR-journalisten Christoffer Guldbrandsen havde klippet færdig og døbt »Fogh bag facaden«.

Ifølge bogen var humøret ikke særlig højt, da mødet begyndte - netop på grund af omstændighederne ved Ivar Hansens død. Mariann Fischer Boel ønskede i går ikke at kommentere de hårde ord fra statsministeren.