Lego sponsorerer rumskibet, der landede succesfuldt på Mars i går. Den første mand på Mars er dansk. Biff hedder han: en lille Lego-figur, skabt specielt til NASA-ekspeditionen. Biff er en såkaldt astrobot, en lille, grå Lego-figur.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Egentlig skulle Biff selv have været med i Spirit-rumskibet, der landede tidligt i går morges på Mars. Nu er han efter mange forhandlinger endt som en tegning på en dvd, der følger med den såkaldte rover: en space-ladvogn, der i dag kører ud på Mars' overflade.

På roveren er dvd'en og diverse grej og måleinstrumenter, bl.a. nogle magneter fra Niels Bohr-instituttet, og tre Lego-klodser, rød, blå og gul.

Hvordan er det gået til, at danske Lego-Biff er endt som det, man i filmbranchen ville kalde product placement - og så på Mars? Senior director Tromod Askildsen, Lego forklarer:

»Lego samarbejder med The Planetary Society. En non-profit interesseorganisation, der arbejder for at udbrede kendskabet til rumforskning.

De samarbejder med NASA og ville tilknytte et uddannelsesprogram for børn til en NASA-mission. De spurgte os, om vi ville være med. Dels med Lego-ting, dels selvfølgelig økonomisk,« siger Tromod Askildsen.

Seks år undervejs
Han vil ikke fortælle, præcis hvor mange penge Lego har sponsoreret. Kun at der er tale om et sekscifret dollarbeløb. Altså alt fra små 800.000 kroner til i underkanten af 10 mio. kr.

Aftalen blev indgået i 1997. Der skulle gå mere end seks år, før Biff kunne lande på Mars. I øvrigt i et rumskib, der er sponsoreret af Boeing, NASAs anden samarbejdspartner. Når rumskibet Opportunity lander på Mars om et par uger, får Biff følgeskab af sit kvindelige modstykke, astrobotten Sandy.

Rumskibet hedder Spirit. Lego bruger begrebet The Lego Spirit som slogan. Det virker påfaldende. Har Lego haft indflydelse på navngivningen?

»Faktisk er navnet »Spirit opportunity« fundet ved en konkurrence blandt verdens børn. Det blev opfundet af en russiskfødt ti-årig pige ved navn Sophie fra Arizona. Du skulle have set hende ved pressekonferencen ved siden af NASAs chef og repræsentanten fra Det Hvide Hus,« siger Askildsen.

Børn skal køre på Mars
16 af konkurrencedeltagerne har i øvrigt vundet et drømmebesøg i »mission control« i NASA, hvor de får lov til at styre roveren på Mars. »Vi vil gerne være med til at stimulere børns interesse i teknologi og videnskab - og vores produkter. Vi er engageret i uddannelse. Vi vil gerne kobles sammen med rummet og rumfart, som jo fascinerer børn,« siger Askildsen.

»Man kan først rigtig se Biff, når det store farve-panoramakamera begynder at sende mandag (i aften, red.),« tilføjer han. Dansk rumforsknings grand old man, cand. scient. Jens Martin Knudsen fra Niels Bohr-instituttet vælger at se det positive i den sponsorerede rumfart.

Skoleelever kan følge med
»Selvfølgelig er det en reklameting for Lego. Men det har den nyttevirkning, at massevis af skoleelever kan følge processen. Også i kameraet. Vi har selv et lille laboratorium på Niels Bohr, hvor danske skoleelever kan undersøge støvet fra Mars.

Der er altid et stort uddannelsesprogram knyttet til Mars-missionerne. De tre legoklodser kan bruges til at identificere farverne på Mars, også for skoleeleverne,« siger Jens Martin Knudsen.

The Planetary Society lobbyer hårdt på at overtale NASA til en ekspedition til Pluto, fortæller Tromod Askildsen. Måske bliver NASAs næste sponsor Disney? For dem, der vil følge Biffs og Sandys færden på Mars:

www.planetary.org

www.redrovergoestomars.org