Landets skadestuer oplever en fordobling i henvendelser fra unge kvinder udsat for vold.

Hver dag kommer kvinder med brækkede knogler, flækkede læber og blå øjne ind på skadestuer landet over. Siden 1995 er antallet af henvendelser fra kvinder med skader fra vold steget 39 procent. Blandt yngre kvinder er det mere end fordoblet - til 115 procent.

- Vores undersøgelse viser, at vold mod kvinder stadig er et stort problem. Den indsats, der har været mod partnervold, synes at have hjulpet, for der er mindre partnervold end i 2000. Til gengæld er volden mod kvinder på arbejdspladsen fordoblet, siger seniorforsker, Karin Helweg-Larsen.

Hun står bag den nye rapport som Statens Institut for Folkesundhed (SIF), har udarbejdet for ligestillingsministeren.

Rapporten, der udkommer på mandag, viser, at 5.874 kvinder blev behandlet for voldsskader på landet skadestuer i 2006. Af dem var 1.132 bare 15 til 19-årige piger. Den voldsomme stigning i henvendelser blandt helt unge kvinder er fortsat lidt af et mysterium for forskerne bag rapporten.

Stigningen kan være et udtryk for, at volden mod helt unge kvinder eskalerer voldsomt - og at den er blevet grovere. Men en anden forklaring kan være, at de unge er blevet bedre til at søge hjælp.

Ligestillingsminister Karen Jespersen vælger at tolke de mange henvendelser på landets skadestuer som et udtryk for en positiv udvikling.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at vi er blevet bedre til at sætte vold på dagsordenen. Det betyder ikke nødvendigvis, at antallet af voldstilfælde er steget så dramatisk. Vi er kommet igennem med budskabet om, at kvinder ikke skal finde sig i vold. Derfor anmelder flere volden, tror jeg - og det er godt, siger hun.

Læs mere i søndagens B.T.