Mange mennesker tager et dagligt tilskud af D-vitamin og fiskeolie i håb om at sikre et sundt kredsløb og måske mindske risikoen for kræft.

Nu viser de hidtil mest valide forskningsresultater fra to store studier, at de to typer kosttilskud ikke mindsker risikoen for kræft og i de fleste tilfælde heller ikke for hjerte-kar-sygdomme. Det skriver den amerikanske offentlige nyhedskanal NPR ifølge Videnskab.dk.

»Begge studier havde negativt resultat. Overordnet set viser de, at hverken fiskeolie eller D-vitamintilskud reducerede forekomsten af kræft eller hjerte-kar-sygdomme,« siger forskningsleder Lawrence Fine fra National Institute of Health til NPR ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Resultaterne er publiceret i to videnskabelige artikler om effekten af fiskeolie og effekten af D-vitamin.

I alt 26.000 raske amerikanere over 50 år har deltaget i studiet.

  • En gruppe tog fiskeolie + D-vitamin
  • En anden gruppe tog fiskeolie + placebo
  • En tredje gruppe tog D-vitamin + placebo
  • Og en fjerde gruppe tog placebo + placebo. Den sidste gruppe burde altså slet ikke have nogen effekt af kosttilskud.

Læs mere på Videnskab.dk: Årets smukkeste astronomibilleder kåret

Efter fem år fulgte forskerne op og kunne ikke se forskel i forekomsten af kræft og hjerte-kar-sygdomme imellem de fire grupper.

På et enkelt punkt havde fiskeolie dog tilsyneladende en positiv effekt for hjerte-kar-sygdomme – nemlig, når det kom til risikoen for at hjerteanfald.

I gennemsnit reduceredes risikoen for hjerteanfald med 28 procent for dem, der tog fiskeolie. Særligt afroamerikanere og folk, som ikke spiser fisk, havde gavn af fiskeolien.

Andre artikler på Videnskab.dk

Pokkers: Penis falder af efter sex

Rumsonder finder ’magisk ø’ på Saturns måne

Mystik om runde formationer set over København