30 danskere smittet i udlandet – sexrejser til Thailand er russisk roulette

For 29 mænd og en enkelt kvinde endte en ferieflirt i udlandet sidste år med et ubehageligt minde: Sexsygdommen hiv.

Især er sexrejser til Thailand en stor hiv-spreder – 11 af de 13 smittede heteroseksuelle danske mænd har således fået sygdommen i Thailand.

- Chokerende mange af de smittede heteroseksuelle mænd er blevet smittet her.

Jeg kan slet ikke forstå, at man tager chancen, siger Susan Cowan, afdelingslæge på Epidemiologisk Afdeling på Statens Serum Institut.

Hver tiende af de 307, der fik konstateret hiv-smitte i 2007, blev smittet ved sex i udlandet. Især er det homoseksuelle mænd, der er særdeles berejste og her har et livligt sexliv.

16 homoseksuelle danskere hentede således hiv i flere verdensdele – fra Argentina til Hongkong. Heteroseksuelle danske mænd holder sig mere til rejser til den thailandske sexindustri.

140.000 til Thailand
- Vi bliver nødt til at erkende, at der er en del mænd, som tager på sexrejser og bliver smittet.

Jeg synes derfor, at man automatisk bør mindes om kondomer, når man køber en flybillet, eller få en brochure i fly til risikoområder som Asien og Afrika, siger formand for HIV Danmark, Henrik Arildsen.

Den danske rejsebranche er dog ikke meget for at skulle dele brochurer om sikker sex ud til de 140.000 danskere, der hvert år flyver til Thailand.

- Det er fuldkommen urealistisk. Langt de fleste, der rejser til Thailand, er almindelige familier og altså ikke sexturister, siger direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.