Efterretnings-tjenesterne herhjemme jagtede i 1960'erne og 70'erne en formodet dansk topspion, som lækkede statshemmeligheder til de kommunistiske regimer i Østeuropa.

Det afsløres i en ny bog om Forsvarets Efterretningstjeneste, FE. I bogen sættes der også navn på den mulige spion, skriver Politiken:

Forsvarsministeriets magtfulde departementschef fra 1955 til 1977, Carl Langseth.

Forsvarsministeriet vil nu sammen med »relevante myndigheder vurdere, om der kunne være relevante undersøgelsesskridt, der kan foretages i lyset af bogens oplysninger«, siger departementschef Lars Findsen.

Det var tip i 1961 fra en afhoppet russisk KGB-officer, der førte til en storstilet spionjagt i flere lande, og som resulterede i afsløringer af spioner i Storbritannien, Norge og Frankrig.

I Danmark gav oplysningerne fra afhopperen næring til en frygt for, at en højtplaceret medarbejder i Forsvarsministeriet eller FE spionerede for Sovjetunionen og de andre lande i Warszawapagten.

Men efterretningsvæsenet fandt aldrig beviser på, at det også var tilfældet.Forfatter til den nye bog, 'Spionernes krig', er journalist Hans Davidsen-Nielsen.

Han er kommet i besiddelse af et brev fra den tidligere souschef i Forsvarets Efterretningstjeneste Poul Adam Mørch til hans efterfølger, Peter Ilsøe.

Af brevet fremgår det direkte, at P.A. Mørch mistænkte Carl Langseth for at have været den spion, man forgæves jagtede i 60'erne og starten af 70'erne.

»Min teori var Langseth«, skrev Mørch til Ilsøe i 1978.Carl Langseth havde i flere årtier adgang til de største statshemmeligheder.

Han sad i regeringens sikkerhedsudvalg samt i flere vigtige Nato-organer.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen finder det »helt absurd«, hvis spionmistanken mod Langseth skulle være rigtig.

Han har tidligere sagt, at det kunne være sandsynligt, at der i Danmark var en spion højt oppe i systemet.»Østblokken viste sig jo at have ret detaljerede angrebsplaner for Danmark.

Men hvis en departementschef i Forsvarsministeriet var spion, så ville alt jo være en åben bog for fjenden«, siger han til Politiken.