PARAT: Mens to politifolk på en bro måler farten på bilisterne, holder fire motorcykler og to biler klar til at sætte efter synderne. Motorcyklerne er hurtige nok til at fange selv den hurtigste fartbilist. Foto: Peter Clausen
PARAT: Mens to politifolk på en bro måler farten på bilisterne, holder fire motorcykler og to biler klar til at sætte efter synderne. Motorcyklerne er hurtige nok til at fange selv den hurtigste fartbilist. Foto: Peter Clausen

Bilister, som bliver taget i at køre for meget for stærkt på bl.a. motorveje, skal betale ekstra til politiet, når de skal op til en orienterende køreprøve.

Normalt koster et nyt kørekort 580 kr. i politi-afgift. Den samme køreprøve koster 800 kr., hvis den er på baggrund af en fart-overskridelse.

Det er Folketinget, der har optrådt som domstol, men det er politikerne ikke kede af, selv om de fralægger sig et muligt ansvar for sammenblanding af lovgivning og straf, der normalt skal holdes adskilt.

En ekstra tillægsstraf er det også, at et meget stort antal bilister dumper ved den orienterende køreprøve, fordi selv rutinerede bilister ikke kan forstå den måde, den teoretiske køreprøve foregår på i nyere tid, dvs. med lysbilleder og kryds ved ja eller nej til en færdselssituation.

Mange dumper i andet forsøg
Politiassessor Mads Mazanti Hansen, Rigspolitiet:

»At en orienterende køreprøve for en rutineret bilist skal være dyrere end samme køreprøve for en ny bilist, er politisk vedtaget under en tidligere regering, så det vil jeg ikke kommentere.

Vi ved af erfaring, at mange flere bilister dumper til orienterende køreprøve end de 26,4 pct., der i gennemsnit dumper i første forsøg. Der skal bruges en kørelærer for at forstå den moderne køreprøve i teori.

Vi har ikke nøjagtigt tal på den høje dumpeprocent ved den orienterende køreprøve, men når politiets IT-system om kort tid bliver moderniseret, kender vi det.«

At Folketinget pålagde bl.a. fart-bilister ekstra køreprøve-afgift under den socialdemokratiske regering, er lidt af en varm kartoffel.

»Jeg er Socialdemokraternes trafikordfører.

Afgifter til kørekort må jeg henvise til den retspolitiske ordfører,« siger Poul Andersen MF.

»Tal med min kollega Jacob Buksti, der var trafikminister, mens afgiften til orienterende køreprøve blev vedtaget,« siger Socialdemokraternes retsordfører, Morten Bødskov.

Ikke dårlig samvittighed
»Man bliver som trafikminister udsat for mærkelige ting. Det var Trafikministeriet, der foreslog afgiften på orienterende køreprøver,« siger Jacob Buksti. Han slap for en orienterende køreprøve, da han blev taget med 170 km/t, hvor 110 var tilladt.

Fart-bilisterne skal ikke vente dårlig samvittighed hos politikerne for ekstra-afgiften til bl.a. de fartglade.

»Bilister med kørekort er jo kvalificerede til at køre. At de så må have særundervisning, fordi de ikke holder færdselsloven, får ikke mig til at foreslå ændringer. Særundervisning koster ekstra,« siger Venstre-mand og formand for Folketingets Færdselskommission, Carsten Nonbo.

leifh@bt.dk
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.