Lyt til artiklen

Efter milliondræn fra medlemskassen kan formanden nyde havudsigten fra kæmpelejlighed ved Middelhavet.

 • Formand dømt for dagpenge-fup

  Den kreative vestjyske fagforeningsboss, Johnny Nim, her regnet den rigtig godt ud. Som B.T. har afsløret de seneste dage, laver han først nogle saftige åreladninger af medlemskassen via rentefrie lån i millionklassen.

  Bagefter beriger han sig selv med mange hundrede tusinde kroner gennem fup-ejendomshandler med sin egen fagforening. Dagens afsløring i B.T. handler om, hvordan den 49-årige vestjyde stille og roligt fører store beløb ud af landet.

  Pengesporet efter formanden for Funktionærkartellet fører os langt sydpå - helt til Tyrkiets solsvedne sydkyst. Det er nemlig her i den pulserende turistmetropol Alanya, at Johnny Nim har valgt at investere noget af sin efterhånden bugnende opsparing efter en årrække med velpolstrede biindtægter som formand.

  Sporet ender i en 174 kvadratmeter stor ferielejlighed. Her, kun 100 meter fra en af Middelhavets mest indbydende sandstrande og med en svimlende udsigt over havet, følger tilsyneladende et nyt indslag i Nims investerings-iver.

  »Vi har ingen kommentarer. Heller ikke Johnny,« lød det fra Johnny Nims tro væbner, den regnskabsansvarlige Lars Brobak, da B.T. i går forsøgte at få en forklaring.
  Sagen kort

  Som beskrevet i B.T. de seneste dage er det lykkedes for formanden, Johnny Nim, at hive store beløb ud af fagforbundet Funktionærkartellet/Fagforeningen Danmark.

  Formanden har bevilget sig selv rentefrie lån på mindst tre millioner kroner. Pengene er betalt tilbage til i forbindelse med fagforbundets overtagelse af hans pragtvilla i Esbjergs velhaverkvarter, Hjerting. Boligen overtog Funktionærkartellet for fire millioner kroner, hvilket gav Nim et vurderet overskud på omkring 1 mio kroner. Johnny Nim bor i dag gratis i huset, ligesom også hans Volvo S80 Turbo er stillet gratis til rådighed af fagforeningen.

  Johnny Nim har også lænset foreningen for flere hundrede tusinde kroner i forbindelse med handel med to sommerhuse. Først har Nims hustru solgt sommerhusene til Funktionærkartellet, der herefter har ofret store beløb på renovering, hvorefter ægteparret Nim har købt husene tilbage. I et enkelt tilfælde til mindst en halv million kroner under den reelle pris.

  Funktionærkartellet/Fagforeningen Danmark hører til de såkaldte tværfaglige gule fagforeningen. Fagforbundet har netop stiftet en lavpris A-kasse, der på rekordtid har fået 11.000 medlemmer.  Ifølge pålidelige oplysninger, som B.T. er kommet i besiddelse af, har Johnny Nim imidlertid købt to lejligheder i en fem-etages ejendom fem kilometer uden for Alanyas centrum. Lejlighederne har han slået sammen til én, så han har en hel etage for sig selv.

  Pris omkring 600.000 kroner - nogenlunde det beløb han scorede ved i foråret at købe et sommerhus på Ærø af sin egen fagforening for langt under halv pris.

  Men også Lars Brobak, der netop er udnævnt af Nim til at være forretningsfører i fagforbundets nyetablerede og fremadstormende a-kasse, Danske Lønmodtageres A-kasse, er involveret i det tyrkiske ferieparadis.

  Godt nok messer Lars Brobak sit mantra: »Ingen kommentarer,« hver gang B.T. stilfærdigt beder om en forklaring. Ikke desto mindre står det klart at Johnny Nim råder over hele tredje sal, og så har Lars Brobak installeret sig i lejligheden på første sal.

  Den tætte forbindelse til Funktionærkartellet behøver man da heller ikke at lede længe efter. På Funktionærkartellets hjemmeside, www.fk-ts.dk, afslører Lars Brobak, at også han, ligesom formanden, har en hang til at blande sin private økonomi med fagforeningens. Således reklamerer den driftige forretningsfører for sin ferielejlighed med både tekst og flere billeder.

  »Der er mulighed for at bade på stranden, beliggende 100 meter fra lejligheden - eller man kan benytte den tilhørende swimmingpool,« lokker forretningsføreren, der også kan være behjælpelig med at skaffe billige flybilletter og billig tyrkisk rengøring, når kunderne ringer til Det Faglige Hus i Esbjerg.

  At der er tale om en privat forretning i fagforeningens regi, afsløres tydeligt i regnskaberne. I hvert fald figurer hverken ferielejligheden eller lejeindtægter fra Tyrkiet i nogen af fagforbundets regnskaber. Ifølge flere tidligere medlemmer, som B.T. har talt med, har det i flere år været muligt at leje en ferielejlighed i Tyrkiet.