Det er svært at omplacere personale, siger fængsels-inspektør, som ikke vil tale om alvorlig alarmfejl

Fængselsinspektør i Statsfængslet i Ringe Bodil Philip vil ikke udtale sig om den konkrete sag med fyringen af 44-årige Nette Jæger, som blev overfaldet på sin vagt og ydermere blev overladt til sig selv over for 16 indsatte, fordi alarmsystemet svigtede.

Bodil Philip siger, på det generelle plan, at det er vanskeligt at omplacere en ansat, fordi arbejdet i fængslet kræver megen direkte kontakt med fangerne.

»Vi vil meget gerne omplacere, hvis det er muligt. Men dilemmaet i den slags sager er jo, at vi stort set ikke har nogen skåneposter. Og de ganske få poster, der er, det er steder, hvor andre ansatte også skal have mulighed for at komme omkring for at få et pusterum. Stort set alt fængselsarbejde er såkaldte konfrontationstimer, hvor man er i direkte kontakt med de indsatte, og derfor er det meget svært,« siger hun.

Alarmen svigtede

Da Nette Jæger blev overfaldet, svigtede fængslets alarmsystem, så hun ikke kunne få hjælp i en nødsituation. Hvis det havde virket, var skaden måske aldrig sket. At alarmen ikke virker, er vel ikke hendes ansvar?

»Jeg ved ikke nok om det til at kunne svare på det. Jeg ved faktisk ikke noget om det. Og da det jo er en konkret sag, kan jeg ikke kommentere det,« siger fængselsinspektøren til BT.

Undrer sig meget

Det svar undrer Nette Jæger sig meget over.

»Jeg har jo selv gjort opmærksom på detaljerne og forløbet af de fire minutter, hvori overfaldet stod på, over for min nærmeste chef. Jeg har også været kaldt ind til fængslets sikkerhedskonsulent, hvor jeg har redegjort for, hvad der skete. Efterfølgende har fængslet valgt at lave en helt ny procedure for at undgå, at samme fejl skulle ske igen, så det er meget svært at forstå, hvis fængselsinspektøren intet ved om det. Og ud over alt det har jeg også på skrift redegjort for forløbet over for både Kriminalforsorgens sikkerhedsudvalg og Justitsministeriet,« siger Nette Jæger, som føler sig ekstrem uretfærdigt behandlet.

I forbindelse med overfaldet på hende har Statsfængslet i Ringes egen teknikcentral registreret, at hun i løbet af de fire dramatiske minutter trykkede forgæves på alarmknappen otte gange.